Pon-pet: 09 - 20, sub: 09 - 15
+385 1 551 3941
Radionica bezglutenskog dizanog tijesta

U četvrtak 5.10.2017 održali smo radionicu dizanog bezglutenskog tijesta pod vodstvom blogerice Adrijane Bručić s bloga Bezglutenska radost. Svi smo se susreli s pretvrdim kruhom ili kruhom koji se uopće nije digao. Pravljenje mekanih kiflica nam je možda nekad bila noćna mora i činilo nam se da nikad neće moći biti mekane i idući dan. Upravo to su bili razlozi održavanja ove radionice jer uz dobre recepte i malo truda i prakse svakome može ispasti ukusno,mekano i najbitnije jestivo. Na radionici smo kroz ugodnu i opuštenu atmosferu prošli nekoliko recepata izrada kruha, peciva i pizze. Naši polaznici mogli su gledati od prvog do zadnjeg koraka izradu tijesta ali i ono najbitnije i sami opipati i oblikovati tijesto kako bi najbolje znali i osjetili kako zapravo bezglutensko tijesto treba i izgledati. Osim o dizanom tijestu bilo je tu i puno pitanja, tema i savjeta općenito o bezglutenskim receptima i celijakiji ali i novih ideja o idućim radionicama. U nastavku pogledajte fotogaleriju,video, dojmove naših polaznika kao i sve recepte koje smo radili na radionici. Zahvaljujemo se Adrijani na održavanju radionice i na savjetima oko pripreme bezglutenske hrane kao i svim polaznicima.

 

Jako korisna radionica, puno fine hrane i dobro potrošeno 2,5h! Vrijedi svake kune. Sutra se odmah bacam na pečenje! Hvala, Klaudija ”

Vesela, korisna i zanimljiva radionica opuštene atmosfere- za svaku pohvalu! Veselim se svakoj idućoj! Snježana

Izvrsna radionica! Sada vidim u čemu sam griješila. Probam uskoro i nadam se uspjehu. Kruhići su svi super! Puno hvala Adrijana! Tanja

 

Kruh s kefirom

SASTOJCI:
– 560 g MIXB brašna (SCHAR)
– 450 ml kefira (ja sam upotrijebila svoj domaći)
– 1 čajna žličica soli
– 2 čajne žličice psilijuma

– pola kocke svježeg kvasca
– 150 ml toplog mlijeka
– 1 čajna žličica šećera
– 2 čajne žličice MIXB brašna (SCHAR)

PRIPREMA:
Kad se kvasac digne na toplom (15 minuta), zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješajte  mikserom).
Zatim ponovno izmiksajte i prebacite u kalup obložen pek-papirom (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm). Pospite sjemenkama (ja sam stavila bučine sjemenke po želji).
Peći na 190 stupnjeva 35-40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Dobar tek! Autor Adrijana Bručić,Bezglutenska radost

22369099_10208377523270094_2127457559_o

Miješani kruh sa sjemenkama 2

 SASTOJCI:
– 400g bezglutenskog brašna
– 3 jušne žlice brašna teffa
– 3 jušne žlice(tamna mješavina za kruh)
– pola jušne žlice psillyuma ljuskica
– 2 jušne žlice sjemenki
(po želji posipati kruh sa sjemenkama)
– 1,1/2 vrećica suhog kvasca
– 450 ml tople vode
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješajte mikserom). Zatim ponovno izmiksajte i prebacite u kalup obložen pek-papirom (ja sam pekla u kalupu promjera 24 cm).
Pospite sjemenkama (ja sam stavila bučine, suncokretove i lanene sjemenke malo i u tijesto). Peći na 190 stupnjeva 35-40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Dobar tek!Autor Adrijana Bručić,Bezglutenska radost

kruhsjemenke

 Bezglutenski kruh 

SASTOJCI:
-500 g bezglutenskog brašna
-2 čajne žličice psylliuma
-400ml tople vodeŽ
sol(˙po želji količina)
– sjemenke lana,sezama bučinih i suncokretovih
– 1 1/2 vrećica suhog kvasca ili svježeg jedna kocka
*možete dodati do 70 grama grama heljde,kukuruznog,teffa,bučinog ili nekog drugog brašna po želji

PRIPREMA:
Od navedenih sastojka zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta.
Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješajte mikserom i lakše je za izradu kruha).Peći na 190 stupnjeva 35-40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).Autor Adrijana Bručić – Bezglutenska radost

22369089_10208377525230143_1844897149_o

Peciva s kefirom

SASTOJCI:
– 500 g bezglutenskog brašna
– 100 g Farabella kukuruznog brašna
– 400 ml domaćeg kefira
– 70 ml maslinovog ulja
– sol (po želji količina)
– 400ml toplog mlijeka(obično ili bez laktoze)
-2 vrećice suhog kvasca ili kocka svježeg
-1 čajna žličica šećera
– 2 čajne žličice bezglutenskog brašna

PRIPREMA:
Kad se kvasac digne na toplom (15 minuta), zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješate mikserom).
Kada se tijesto digne još jednom ga ponovno zamijesite i podijelite tijesto na manje kuglice.Ostavite tijesto da ponovno odmori jedno 15 minuta, tada od tijesta možete raditi peciva koja premažete sa malo maslinovog ulja. Peći na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).Dobar tek!Autor- Adrijana bručić,Bezglutenska radost

pecivaskefirom

Pahuljice

SASTOJCI:

– 500 g MIXB brašna (SCHAR)
– 80 grama FARABELLA tapioke,
– 100 ml ulja
– sol (po želji količina)
– 1 jušna žlica psillyuma
– 600 ml toplog mlijeka(obično ili bez laktoze)
– 1 kocka svježeg kvasca
– 250 g svježeg sira
 PRIPREMA:

Kad se kvasac digne na toplom (15 minuta), zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješate mikserom).
Kada se tijesto digne još jednom ga ponovno zamijesite i podijelite tijesto na manje kuglice.
Ostavite tijesto da ponovno odmori jedno 15 minuta, tada od tijesta možete raditi razna peciva.
Peći na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Dobar tek!

Autor Adrijana Bručić – Bezglutenska radost

22404044_10208377519510000_904542704_o

 

PRIPREMA ZA PIZZU – UNI MIX brašnom

SASTOJCI:
250 g UNI MIX brašna
žličica soli ( 10 g )
10 g kvasca ili pola svježeg
175 ml tople vode
3 žlica ulja

PRIPREMA :

 

Pomješajte kuhačom navedene sastojke u posudi.
Pustiti da se tijesto digne 15 min te prebacite na radnu površinu i malo premjesite rukom.razvaljati tijesto zatim prekrijete tijesto izabranim namirnicama peći na 180°c 25 minuta. Dobar tek!Autor bez-glutena.hr

IMG_7025

 

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)