Pon-pet: 09 - 20, sub: 09 - 15
+385 1 551 3941
Kolač od jabuka bez glutena

Danas Vam donosimo recept za osvježavajući kolač od jabuka bez glutena. Vjerujemo da Vam je svima poznat i da su ga sve Vaše bake i majke pripremale a mi smo se odlučili napraviti ga u bezglutenskoj verziji. Ako do sada još niste probali ispeći biskvit bez glutena, onda je ovo savršena prilika da ga isprobate.

Kolač od jabuka bez glutena

BISKVIT:

4 jaja
4 žlice šećera
4 žice vode
5 žlica Farabella brašna za kolače
1 prašak za pecivo

NADJEV:

1 kg jabuka
1 litra vode
2 pudinga od vanilije
šećera po želji

Priprema biskvita:

Postupak pripreme kreće odvajanjem bjelanjaka od žumanjaka. Žumanjke utučemo pjenasto zajedno sa šećerom. Kada smjesa postane pjenasta, polako dodajemo 4 žlice vode.

Posebno utučemo bjelanjke u čvrsti snijeg. U žumanjke dodamo brašno s praškom za pecivo pa umiješamo bjelanjke polako da se ne ispušu. Biskvit pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva te prilikom stavljanja biskvita u pećnicu temperaturu smanjimo na 180 stupnjeva.

Pečemo oko 20 minuta, odnosno kad se rubovi biskvita krenu odvajati od posude a biskvit dobije lijepu zlatno žutu boju.

Za uspješnu pripremu biskvita predlažemo:

-Prosijati brašno kroz sito. U ovom slučaju odmah pomiješajte brašno  i prašak za pecivo i prosijte.
-Žumanjke sa šećerom treba mutiti sve dok se smjesa ne udvostruči a boja iz žarko žute pređe u blijedo žutu.
-Za čvrst snijeg od bjelanjaka prilikom miksanja dodamo prstohvat soli.
-Pećnicu treba obavezno ugrijati na 200 stupnjeva te kad stavimo biskvit smanjiti na 180 stupnjeva.
-Prilikom pečenja biskvita važno je ne otvarati pećnicu jer zbog pada temperature biskvit bi se mogao spustiti.

NADJEV:

Operite, očistite, ogulite i narežite jabuke na sitnije komade te ih stavite kuhati u 1 litru vode. Kad jabuke omekane dodajte šećera po želji. Osim šećera možete dodati malo vanilije ili cimeta. Odvojite malo vode od kuhanja jabuka u posebnu posudu i u nju umiješajte 2 pudinga od vanilije te dobro izmiješajte kako ne bi bilo grudica. Puding ulijte u posudu s jabukama i kuhajte još malo dok se ne zgusne.

Na ohlađen biskvit izlijemo kompot od jabuka i pudinga te pustimo da se dobro ohladi. Kad se kolač ohladio izmiksamo šlag te premažemo preko kompota od jabuka i pudinga.

Vaš kolač od jabuka bez glutena je gotov ! Dobar tek !

 

Izvor recepta i fotografije: Glutenbio

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)