Pon-pet: 09 - 20, sub: 09 - 15
+385 1 551 3941
Špageti bez glutena u umaku “bolognese”

Špageti bez glutena odlično odgovaraju uz poznati umak “Bolognese”. Svi ga obožavamo i postoji mnogo verzija umaka a mi Vam donosimo naš:

 

 

 

 

 

Sastojci:

4 glavice crvenog luka
4 mrkve
100g slanine
4 režnja češnjaka
1 kg miješanog mljevenog mesa
500 ml pasirane rajčice
1 pakiranje pelata rajčice
sol
papar
2 žlice začinskog povrća
voda
ulje
sir parmezan
500 g bezglutenskih špageta

Špageti bez glutena u umaku “bolognese”

Za početak pripremite povrće. Luk, mrkvu i češnjak očistite. Prvo sitno nasjeckajte sav luk te ga odložite sastrane. Mrkvu možete isto nasjeckati vrlo sitno ili naribajte na ribež. Češnjak usitnite nožem na sitne komadiće. Slaninu koja će podići naš bolonjez i dati miris po dimu, nasjeckajte na male komadiće.
Kad smo pripremili osnovne sastojke, možemo krenuti sa kuhanjem. Na zagrijanu tavu stavimo vrlo malo ulja i prvo pržimo luk. Kad luk omekša i dobije zlatnu boju, dodajemo slaninu. Stalno miješamo te kad se slanina malo poprži dodajemo mrkvu i promješamo. Nakon što je sve omekanilo i lijepo se izdinstalo, dodajemo meso pazući da nam se ne stvaraju grudice. Cijelo vrijeme mješamo i razbijamo kuhačom eventulane grudice. Smanjimo vatru i pustimo da se sve dinsta. Bitno je da se meso lijepo zapeče i dobije smeđu boju. Za to vrijeme nasjeckajte pelate na manje komadiće te ih dodajte u meso i povrće. Promješajte i začinite. Začine možete staviti po želji a mi vam predlažemo: sol, papar, začinsko povrće i češnjak. Pasiranu rajčicu pomješajte sa malo vode te dodajte u lonac i pustite da se kuha 40 min. Po potrebi promješajte i dodajte vode ako fali tekućine. Na kraju svakako probajte i dodajte začina ako Vam fali.

špageti bez glutena

Priprema tjestetine:

Špageti bez glutena pripremaju se kao i svaka bezglutensau tijestenina. Bitno je da imate veliki lonac i puno vode. U lonac stavite 3-4 litre vode i pustite da voda zakuha. Kad voda jako zakipi dodajte malo soli te ubacite tjesteninu. Miješajte lagano tijesteninu da se nebi zaljepila za dno posude sve dok ponovo voda ne zakipi. Kuhati 10 min te procijediti. Tjesteninu ne treba ispirati a tekućinu u kojoj se kuhala tjestenina možete sačuvati i dodati u bolonjez ako mu fali tekućine. Na taj način ćete dobiti gušći i ukusniji umak.

Serviranje:

Na tanjur stavite tjesteninu i prelijte umakom “bolognese”. Naribajte parmezan i ukrasite bosiljkom.

Dobar tek!

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)