Iako bi pomislili da su žitarice u bezglutenskoj prehrani potpuno zabranjene, postoji nekoliko vrsta žitarica koje prirodno ne sadrže gluten i sigurne su za konzumaciju. Neke bezglutenske žitarice koristimo kao prilog ali većinom ih susrećemo u obliku brašna koje možemo dodavati u kruh i peciva.
Bitno je naglasiti da iako su žitarice prirodno bez glutena, vrlo je važno koristiti samo deklarirane proizvode jer često dolazi do kontaminacije prilikom pakiranja a oboljelima i najmanja količina glutena može naštetiti.
Bezglutenske žitarice:
PROSO:
- Hranjiv i vrlo probavljiv
- Obiluje vitaminom B i kalijem
- Regulira pH vrijednost unutar organizma te tako pomaže da održite acido-baznu ravnotežu cijelog organizma
- Pametan ugljikohidrat s puno vlakana i niskim postotkom šećera
- Čisti organizam, regulira probavu i jača imunitet
- Možemo ga dodavati u razna jela, praviti puding ili dodavati u salate
- Blago slatkastog okusa i orašaste teksture
GUINOA:
- Obiluje željezom i proteinima pa je zbog toga idealna za vegetarijance
- Visoka razina bjelančevina i smatra se prikladnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina koje potiču regeneraciju tkiva
- Omega 3 i omega 6 masne kiseline mogu spriječiti bolesti srca i krvožilnog sustava
- Velik udio magnezija i vitamina B2 te zbog toga pomaže u borbi s migrenom
- Potiče dobru probavu zbog visokog udjela vlakana
- Kuha se u omjeru 5:1
RIŽA
- Bogata je tiaminom
- Ze veći udio vlakana preporučujemo integralnu rižu odnosno smeđu rižu
- Sadrži kalij, fosfor, bakar i cink
- Od vitamina ima najviše vitamina E
KUKURUZ
- Bogat izvor vlakana
- Hranjiva i lako probavljiva te dobro utječe na crijevnu floru
- Sadrži puno vitamina A i C
- Kod kupovine pripaziti da je kukuruz GMO free
- Odličan dodatak kruhu, pecivima ili kao prilog u obliku palente
AMARANTH
- Izvor proteina, sadrži dvostruko više kalija od mlijeka a triput više vlakana od pšenice
- Obiluje mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebice manganom
- Sadrži vitamine A, B6, K i C, riboflavin
- Smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti
- Sprečava slabokrvnost
- Odlična namirnica prilikom planiranja trudnoće jer sadrži folnu kiselinu te potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja i snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75%
- Pomaže kod anemije i pothranjenosti
- Jača koštani sustav i imunitet
- Kuha se u omjeru 1:3 te se većina hranjivih tvari sačuva prilikom kuhanja jer se nalaze u jezgri amaranta
- Dodajemo ga u razna jela, kao prilog ili možemo napraviti ukusne kokice
TEFF
- Teff najmanja žitarica ali nutritivno najbogatija. Upravo zbog toga što je najmanja, ne može se razdvajati i tako zadržava sve svoje dobrobiti.
- Brašno sadrži svaki dio sjemena uključujući mekinje i kritosjemenjače te tako ima najveću količinu vlakana među svim žitaricama.
- Obiluje željezom, aminokiselinama, kalijem, kalcijem i proteinima.
- Posebnost ove žitarice je i da ima niski glikemijski i ne podiže šećer u krvi te je pogodna za dijabetičare. Osim toga je lako probavljiva te daje osjećaj sitosti duže vrijeme.
Kao što vidite bezglutenske žitarice su vrlo hranjive i bogate raznim vitaminima i mineralima ali i vlaknima. Odlične su za našu pripremu a što je najbolje lako i brzo se pripremaju.