Pon-pet: 09 - 20, sub: 09 - 15
+385 1 551 3941
Baguette bez glutena sa zamjenom za gluten

Baguette bez glutena je ukusan kruščić koji se lako priprema i idealan je za početnike u bezglutenskom kuhanju.

 

U ovom receptu ćemo koristiti i zamjenu za gluten. Zamjena za gluten je revolucionarni proizvod koji će dodati strukturu i oponašati protein koji se nalazi u pšenici kako bi stvorio slične konzistencije proizvodima koji sadrže gluten. Proizvod ne sadrži gluten, jaja, mlijeko, orašaste plodove, soju, kvasac te je pogodan i za vegane. Kao takav, odličan je i za sve one koji osim na gluten imaju i alergiju na ostale alergene. Jednostavno rečeno, zamjena za gluten u tijestu djeluje isto kao i gluten, što znatno olakšava pripremu kruha, peciva kao i slastica.

Baguette bez glutena

Sastojci:

Priprema:

Za pripremu tijesta koristit ćemo mikser sa spiralnim nastavkom jer će tijesto biti rjeđe pa je sama priprema puno lakša.

U većoj posudi pomiješajte 400 g MIX B brašna i 80 g zamjene za gluten, dodajte 1 čajnu žličicu soli i 5 g suhog kvasca. Sad uzmite mikser i postepeno dodajte toplu vodu i miksajte dok se tijesto ne sjedini. Tijesto je nešto rjeđe i mekše ali neka vas to ne brine, upravo tako i mora biti i zato koristimo mikser sa spiralnim nastavkom kako bi priprema bila što lakša.

Tako pripremljeno tijesto ostavite da se diže na toplom oko pola sata prekrivno čistom kuhinjskom krpom.

Baguette bez glutena

Baguette bez glutena- dizanje tijesta

 

Kad je tijesto spremno, oblikujte ga u baguette. Pripazite na dužinu tijesta da vam stane u kalup u kojem planirate peći. Nama je od ove količine tijesta ispalo 10 baguettea.  Tako formirane ih slažite na kuhinjsku krpu, pazite da se baguetti ne dodiruju, napravite pregrade od kuhinjske krpe. Pustite ih da se ponovno dižu 15 do 20 minuta.

Baguette bez glutena

Baguette bez glutena- oblikovanje

 

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Kako bi naš baguett bez glutena bio hrskav, u pećnicu dodajte posudu s vodom.
Baguette zarežite nekoliko puta po vrhu te premažite maslacom ili maslinovim uljem kako bi dobili lijepu boju. Za još veću hrskavost ih možete posuti lagano kukuruznim brašnom bez glutena.
Pecite ih 35 do 40 minuta dok me dobiju lijepo zlatno smeđu boju.

 

Baguette bez glutena

 

Ako Vam ostane baguetta, predlažemo da od njih napravite ukusne bruskete. Baguette narežete i premažete maslacem te kratko zapečete. Kad postane zlatno žute boje, na vrh stavite omiljeni nadjev i još malo zapečete.

Dobar tek !!

Autor recepta i fotografije: Adrijana Bručić s bloga Bezglutenska radost.

 

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)