Pon-pet: 09 - 20h, sub: 09 - 14h +385 1 551 3941 Ul. Crvenog križa 33, Zagreb

MOGUĆNOST LIJEKA ZA CELIJAKALIJU?

MOGUĆNOST LIJEKA ZA CELIJAKALIJU?

Znanstvenici s University of California vjeruju da bi modificirani enzim mogao omogućiti razvoj terapije namijenjene osobama s celijakalijom.

Procjenjuje se kako celijakalija pogađa 1% populacije, a karakterizira je reakcija imunološkog sustava na gluten, protein prisutan u nekim žitaricama. Kod tih osoba konzumacija hrane koja sadrži gluten može dovesti do oštećenja tankog crijeva i otežane apsorpcije hranjivih tvari. Celijakalija je češća kod žena. Novi nalazi koje je objavio Journal of the American Chemical Society pokazuju kako je uz pomoć modificiranog prirodnog enzima po imenu kumomalizin-As moguće u želucu dovesti do razlaganja glutena na mnogo manje peptide. Peptidi najčešće ne dovode do reakcije imunološkog sustava i pojave simptoma celijakalije.

Prema dosadašnjim testiranjima, modificirani protein ima 95%-tnu učinkovitost. Trenutno ne postoji terapija za celijakaliju te jedino rješenje predstavlja prehrana bez glutena.

Izvor: www.plivazdravlje.hr

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)