Pon-pet: 09 - 20h, sub: 09 - 14h +385 1 551 3941 Ul. Crvenog križa 33, Zagreb
Održan prvi gluten free event- prezentacija teffa

 Naš prvi gluten free event održali smo 23.05. Tom prilikom smo Vam željeli približiti i upoznati Vas sa jednom novom i pomalo nepoznatom prirodno bezglutenskom žitaricom – Teff. U goste nam je došao Gabriele Baričić koji nam je kroz zanimljivo predavanje objasnio što je teff, odakle dolazi i kako se uzgaja ali i prezentirao proizvode Lt Africa koji su jedini uvoznici pravog teffa iz Afrike. Tako smo doznali i da je teff najmanja žitarica ali nutritivno najbogatija. Upravo zbog toga što je najmanja, ne može se razdvajati i tako zadržava sve svoje dobrobiti. Brašno sadrži svaki dio sjemena uključujući mekinje i kritosjemenče te na taj način ima najveću količinu vlakana među svim žitaricama. Obiluje željezom, aminokiselinama, kalijem, kalcijem i proteinima. Posebnost ove žitarice je i da ima niski glikemijski i ne podiže šećer u krvi te je pogodna za dijabetičare. Osim toga je lako probavljiva te daje osjećaj sitosti duže vrijeme.

pasta

Uz predavanje održali smo i kulinarsku radionicu u kojoj nam je Valentina pokazala kako na tri različita načina pripremiti teff. Za početak ove radionice smo koristili njoke od teffa u umaku od cvjetače sa hrskavom slaninom. Zatim su na red došli ravioli od rikote i špinata u umaku od maslaca i kadulje. Posljednje smo pripremili tjesteninu “Paccheri” u umaku od rajčice.

Zahvaljujemo svim našim posjetiteljima što su se odazvali na naši event a posebna zahvala našem gostu koji nam je prezentirao ovu supermoćnu žitaricu. Ovom prilikom najavljujemo i sljedeće radionice koje će se uskoro održati. Našu ponudu teff tjestenina i brašna možete pronaći na web shopu kao i u našem dućanu. U nastavku pogledajte fotografije sa eventa i recepte jela.

Njoki od teffa u umaku od cvjetače s hrskavom slaninom i rukolom

Sastojci:

500g Lt Africa njoka

400g cvjetača

Slanina

Rikula

Ulje,sol,papar

Priprema:

Skuhati cvjetaču u slanoj kipućoj vodi. U međuvremenu narezati slaninu na trakice i prepržiti je. Na masnoći od slanine dinstati luk. U skuhanu cvjetaču dodati luk sa malo vode od kuhanja te štapnim mikserom napraviti kremu i začiniti.Skuhati njoke i dodati u umak. Poslužiti sa hrskavom slaninom i rukolom.

IMG_6384

Ravoli u umaku od maslaca s dodatkom kadulje, pistacija i feta sirom

Sastojci:

500g Lt Africa ravioli

150g maslaca

100g feta sira

Pistacija

Kadulja

Sol, ulje, papar

Priprema:

Skuhati raviole u zasoljenoj vodi. Otopiti maslac i dodati par listova sviježe kadulje. Nakon što se ravioli skuhaju prebaciti ih na maslac i lagano promiješati te začiniti. Poslužiti sa sjeckanim feta sirom, pistacijom i par listića sviježe kadulje.

IMG_6413

Tjestenina “Paccheri” od teffa u umaku od rajčice s bosiljkom

Sastojci:

500g Lt Africa tjestenina “paccheri”

350g umaka od rajčice s dodatkom cijelih rajčica

1 luk

Sol, papar, šećer

Bosiljak

Priprema:

Dinstati luk do zlatno žute boje te ga preliti umakom od rajčice s dodatkom cijelih rajčica. Začiniti solju, paprom i malo šećera. Nasjeckati

par listova bosiljka te dodati u umak. Skuhati tjesteninu al dente i prebaciti u umak. Poslužiti s par kapi vrhnja i nekoliko listova bosiljka.

IMG_6425

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)