Pon-pet: 09 - 20h, sub: 09 - 14h +385 1 551 3941 Ul. Crvenog križa 33, Zagreb
Zlevka bez glutena s blitvom i sirom

Zlevka bez glutena još je jedno jednostavno, ali prije svega brzo jelo za pripremu. Dovoljno Vam je svega nekoliko sastojaka i uz malo mašte i kreativnosti ovaj recept možete izmijeniti na puno načina. Mi smo koristili blitvu, a Vi možete bilo koje sezonsko povrće koje volite.

 

Zlevka, zljevanka ili izljevača, puno je naziva za ovo tradicionalno jelo, a svima je zajedničko da je iznimno brzo i jednostavno za pripremu.  Priprema se u sjevernim dijelovima Hrvatske, ali moramo priznati da smo ju s velikim zadovoljstvom prihvatili i diljem ostatka naše zemlje. Najčešće se radi sa sirom, ali i s blitvom, špinatom, tikvicama ili u slatkoj verziji sa sirom. Na Vama je da isprobavate i javite nam koja kombinacija Vam je najdraža. 🙂

 

SASTOJCI:

PRIPREMA:

1. Blitvu očistite od debljih peteljki i kratko ju kuhajte u vrućoj posoljenoj vodi ili još bolje na pari.  Kad blitva omekša, ocijedite ju od viška vode i usitnite. Najlakši način je da ju stavite na dasku i izrežete nožem na manje komade, ali opet ne na presitne komade. U ovom slučaju izbjegavajte blender jer će blitva postati kašasta, a to nam nije potrebno.

2. U veću posudu dodajte 250 g svježeg sira, 1 jogurt u čaši te 3 jaja. Koristeći mikser sve dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim postepeno dodajte 100 g brašna bez glutena za kruh i pizzu i 60 g deklariranog kukuruznog brašna bez glutena. Miješajte dok se sve ne sjedini te pripazite da ne bude grudica od brašna. Na kraju, smjesu začinite sa soli i po želji dodajte još neke začine kao npr. češnjak.

3. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Mi smo koristili kalup promjera 26 cm. Zlevku bez glutena pecite na temperaturi od 180 stupnjeva 30 do 35 minuta.

 

Zlevka bez glutena idealno odgovara uz žlicu vrhnja ili šalicu jogurta. Jednako je ukusna topla ali i hladna. Nama je pokazala idealna za ponijeti na putovanje, školu ili bilo koje aktivnosti gdje nemamo dostupan siguran obrok.  Dobar tek!

 

 

Zlevka bez glutena

                                      Zlevka bez glutena

 

Autor recepta: Adrijana Bručić (Bezglutenska radost)
Autor fotografije: GlutenBio

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)