Pon-pet: 09 - 20, sub: 09 - 15
+385 1 551 3941
Pita bez glutena sa jabukama

Pita bez glutena od jabuka je odličan i jednostavan recept koji će vas sigurno oduševiti.  Potrebno je samo nekoliko sastojaka za ovu mirisnu i ukusnu rapsodiju. Pite su vječni klasik ali i pomalo nepravedno zaboravljene. Donosimo Vam povjereno isprobani recept za prhko tijesto s bezglutenskim brašnom a Vi po želji dodajte nadjev od voća koji vi najviše volite.

Pita bez glutena od jabuka:

Sastojci za tijesto:

-240 g Farabella brašna za kolače
-90g maslaca
-2 jaja
-Šećer u prahu po želji
-Par kapi ekstrakta vanilije

 

Nadjev:

-1 kg naribanih jabuka
-Šećera po želji
-Malo cimeta

Priprema tijesta:

Maslac sobne temperature lagano umijesimo s brašnom i šećerom te dodamo jaja. Kada dobijemo kompaktno ali ne prečvrsto tijesto, podijelimo ga na 2 dijela. Prvi dio razvaljamo na debljinu po želji i prebacimo  ga u kalup za pite . Drugu lopticu kao i kalup u kojem je tijesto stavimo u hladnjak da se maslac stisne. Dok se maslac u tijestu stisne, pripremimo nadjev.

Priprema najdeva:

Jabuke operemo, ogulimo, očistimo pa naribamo. Zasladimo po želji i dobro promiješamo. Ostavimo par minuta da puste suvišan sok te ih procejdimo  i dodamo malo cimeta

Kad nam se tijesto stislo, izvadimo ga iz hladnjaka i stavimo nadjev na donju goru. Drugu polovicu tijesta naribamo na ribež preko nadjeva ili razvaljamo te režemo u trakice i slažemo po piti. Mi smo se u ovom slučaju odlučili naribati tijesto po vrhu.

 

“Pita bez glutena se priprema na identičan način kao i “normalne” pite odnosno kao i svako prhko tijesto. Baza je jednaka: brašno, maslac i jaja a Vi po želji možete dodavati još razne arome ili kombinacije brašna koje će vašu pitu učiniti posebnom. Mi smo se odlučili za kombinaciju jabuka i vanilije 😊”

 

Pitu stavljamo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva te pečemo 40-50 min, ovisno o vašoj pećnici.  Kada pita dobije lijepu zlatnu boju izvadimo ju iz pećnice i pričekamo da se ohladi.

Možete ju posuti šećerom u prahu a odlično paše i uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Nadamo se da vam se svidjela pita bez glutena od jabuka te da ćete isprobati recept i javiti nam dojmove 😊

Dobar tek!!

 

Autor recepta: Adrijana Bručić – Bezglutenska radost

 

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)