Pon-pet: 09 - 20, sub: 09 - 15
+385 1 551 3941
Kruh bez glutena s heljdinim brašnom

Kako napraviti kruh bez glutena najčešće je pitanje koje dobivamo od vas. Donosimo Vam provjereni recept i trikove kako bi vam kruh uspio.

Nakon dijagnoze celijakije ili intolerancije na gluten većina nas se zapita kako će bez kruha i vrlo često budemo pogubljeni u moru recepata koji ponekad baš i ne uspijevaju. Sigurno ste nekad ispekli kruh koji se nije digao ili je bio pretvrd odmah drugi dan.

Sve je to normalno pa kao i za sve u životu tako i za pripremu kruha treba malo prakse dok ne pronađete savršenu kombinaciju sastojaka koja vama odgovara.  Mi smo svoju kombinaciju pronašli i odlučili ju podijeliti s vama u nadi da ćemo vam barem malo olakšati.

Ovaj recept je primjer osnovnog recepta za kruh a mi smo dodali heljdinog brašna kako bi izgledom ali okusom i teksturom bio još ukusniji. Naravno, po želji možete dodati i svoje omiljene sjemenke i umiješati u smjesu za kruh ili samo posuti po vrhu kako bi dobili još hrskaviju koricu.

Kruh bez glutena

Sastojci:
-400g Farabella brašna za kruh i pizzu
-100g heljdinog brašna
-500g vode
-10g kvasca
-1 žlica šećera
-2 žličice soli ili po želji

Priprema:

U  posudu uliti 500g vode te rastopiti kvasac i šećer i dobro izmiješati. Pustiti da malo odstoji te lagano umiješati brašno za kruh i pizzu i heljdino brašno. Dodati sol i maslinovo ulje i miješati dok tijesto ne postane homogeno.

Kalup za pečenje obložimo papirom za pečenje te tijesto prebacimo u kalup te pustimo da se diže na toplom oko sat vremena. Nakon što se tijesto diglo, možete zarezati nožem kako bi ga dodatno ukrasili ili posuti raznim sjemenkama. Pečemo ga u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 1 sat.

Kad je kruh pečen izvadimo ga iz kalupa i pustimo da se polako ohladi. Ako vam je korica previše hrskava, zamotajte ga u vlažnu krpu i popustit će.

Ovako pripremljen kruh možete imati par dana a kako bi zadržao svježinu predlažemo da ga dobro čuvate, odnosno zatvorite u kutiju ili u vrećicu za kruh. Kruh možete čuvati i tako da ga narežete na šnite i spremite u zamrzivač te ga po potrebi vadite.

Posjetite nas u specijaliziranom dućanu bez glutena i pronađite veliki izbor brašna za kruh a naše osoblje će vam rado pomoći i savjetovati vas oko odabira.

Izvor recepta: Farabella

 

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)