fbpx
kontaminacija glutenom

Kontaminacija glutenom? Pročitajte kako ju izbjeći, GlutenBio

Kontaminacija glutenom? Pročitajte kako ju izbjeći, GlutenBio

Kontaminacija glutenom

Kontaminacija glutenom nije mala stvar, dešava se nažalost puno češće nego što mi mislimo. Koliko god pazili, uvijek postoji mogućnost da dođe do kontaminacije a da mi toga nismo niti svjesni. Kako bi izbjegli kontaminaciju glutenom potrebno se je dobro informirati kao i učiniti Vaš dom “glutenfree” koliko god je to moguće.
Mi Vam donosimo male trikove i savjete kako izbjeći kontaminaciju glutenom u vašem domu.

 

INFORMIRAJTE LJUDE OKO SEBE O KONTAMINACIJI

Vrlo je važno da ljudima s kojima živite ili radite objasnite važnost Vaše bezglutenske prehrane. Bitno je da ozbiljno shvate činjenicu da i najmanja količina glutena Vama može poprilično naštetiti, pogotovo ako ste celijakičar. Budite uporni i ako treba dosadni ali ih stalno upozoravajte da pripaze prilikom pripremanja ili konzumacije hrane kako ne bi došlo do kontaminacije.

 ODVOJITE SVOJU HRANU U POSEBNI DIO KUHINJE

Bezglutensku hranu držite podalje od glutenske hrane. Najlakše i najbolje bi Vam bilo da si odvojite jedan ormarić u kuhinji koji će samo biti za Vašu hranu. Idealno je da se on nalazi na drugom kraju kuhinje, odnosno daleko od ormarića u kojem držite glutensku hranu. Bezglutenska brašna dobro zatvorite kao i svu ostalu bezglutensku hranu.

 

KUHINJSKI PRIBOR I PRIPREMANJE HRANE

Kontaminacija glutenom najčešće se događa prilikom pripremanja hrane. Ponekad ne bi nikad ni pomislili što sve uzrokuje kontaminaciju, zato je vrlo važno biti svjestan prilikom pripreme bezglutenskog obroka i paziti na svaki detalj, jer kao što smo i rekli, najmanja mrvica glutena može stvoriti problem.

Najsigurnija opcija prilikom pripreme je da se koristi posebno posuđe za pripremu hrane. Neki materijali poput drva upijaju pa se primjerice na drvenim kuhača gotovo uvijek može pronaći glutena. Cjediljke su također opasne jer prilikom cijeđenja glutenske tjestenine postoji mogućnost da će u sitnim rupicama ostati komadić glutenske tjestenine.


            10 zlatnih pravila prilikom kuhanja bezglutenskog obroka

 

1. Uvijek prvo pripremajte bezglutenski obrok pa tek onda glutenski.

2. Prilikom pripreme često perite ruke i brišite radne plohe.

3. Koristite isključivo posebne kuhače koje nikad nisu bile u dodiru s glutenom.

4. Ne režite glutenski i bezglutenski kruh na istoj plohi i istim nožem.

5. Ukoliko mažete namaz na glutenski kruh, žličicu ili nož s kojim ste mazali na kruh više nemojte stavljati u namaz.

6. Nikada servirajte istom kuhačom glutenski i bezglutenski obrok.

7. Obavezno poklopite ili pokrijte svoj bezglutenski obrok.

8. Ako jedete za stolom na kojem se konzumira i glutenska hrana, pripazite da ne bi došlo do kontaminacije mrvicama od kruha. Često ljudi jedni drugima dodaju kruh preko stola, pa pazite da te mrvice ne završe baš u vašem tanjuru.

9. Izbjegavajte korištenje pećnice u kojoj se priprema hrana s glutenom. Održavajte pećnicu čistom, nikad ne koristite isti papir za pečenje i sl.

10. Ako već imate glutenska brašna radi ostatka obitelji, dobro ih zatvorite i držite dalje od bezglutenskoga.

 

Iako se čini strašno i prezahtjevno, vjerujte nije. Jednom kad steknete navike i kad vaši bližnji svladaju sve mogućnosti kontaminacije, bit će lako. Bitno je da se kontaminacija glutenom shvati ozbiljno te da se pazi na nju.

 

 

Izvor fotografije: free stock photos
Autor teksta: GlutenBio

Facebook Twitter Google+

Povezano