fbpx
Podijeli recept

Tapioka perlice bez glutena s marelicama

Tapioka perlice su idealne za pripremu osvježajaućih slastica. Kada govorimo o tapioki, najčešće su tu misli na tapioka brašno koje često koristimo u bezglutenskoj pripremi tijesa, ali osim brašna/škroba postoji verzija i tapioka perlica koje svakako trebate isprobati.

 

Idemo se prvo prisjetiti što je tapioka i zašto ju toliko obožavamo:

  • dobiva se od duguljastog korijena biljke kasava koja raste u Brazilu i Indiji
  • sadrži do 80% lako probavljivog škroba koji potiče rast dobrih bakterija u crijevima
  • nizak GI te je savršena za dijabetičare
  • snižava kolesterol
  • smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti
  • regulira probavu i potiče mršavljenje
  • velik izvor vlakana
  • bez okusa i mirisa 
  • sadrži: vitamin B, željezo, kalij, magnezij, cink, mangan itd.
  • najčešće se koristi kao dodatak kruhu i pecivima
  • ne sadrži gluten
  • poboljšava teksturu i vlagu u tijestu
  • savršena za pripremu prirodnih pudinga
  • osim u prehrambene, koristi se i u kozmetičke svrhe (njega kože, razne maske za lice)

Tapioka perlice se rade od čiste tapioke, a dolaze u obliku perlica. Kada perlice dođu u kontakt s tekućinom, postanu želatinaste i prozirne. Upravo zato su idealne za pripremu pudinga i krema.  Zato ako do sada niste, idealna je prilika da isprobate tapioka perlica, a mi vam predlažemo vrlo jednostavan recept koji možete prilagoditi sebi koristeći sezonsko voće koje volite.

Tapioka perlice su bez okusa i mirisa pa su idealne za razne kombinacije. Budite kreativni i uživajte u brzom i zanimljivom obroku.

Autor recepta i fotografije: Adrijana Bručić s bloga Bezglutenska radost.

Priprema:

  • 1.Tapioka perlice je potrebno prije upotrebe malo namočiti u mlakoj vodi.  U 100 ml mlake vode dodati 60 g tapioka perlica i ostaviti da nabubre 20 minuta do pola sata. U međuvremenu staviti kuhati bademovo mlijeko na laganoj vatri. Kad tapioka perlice nabubre, dobro ih ocijedite od viška vode te ih prebacite u posudu s bademovim mlijekom. Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri uz miješanje dok perlice ne postanu kristalno prozirne.
  • 2.Kad je smjesa mlijeka i tapioka perlica gotova, zasladite po želji i promiješajte. Zatim smjesu prebacite u odabrane posudice, pustite da se malo ohladi te onda tek stavite da se hladi u hladnjaku.
  • 3.Marelice operite, očistite i narežite na komadiće koje onda još dodatno usitnite štapnim mikserom.  Tako pripremljene breskve možete odmah umiješati u puding od tapioka perlica i ostaviti da se hladi ili prije konzumiranja samo preliti po vrhu.

Sastojci:

  • 500 ml bademovog mlijeka
  • 60 g tapioka perlica bez glutena
  • 100 ml mlake vode
  • sladilo po želji (med, stevia, jabučni slad, brezin šećer)
  • 4 marelice (ili drugo voće po želji)