Pon-pet: 09 - 20h, sub: 09 - 14h +385 1 551 3941 Ul. Crvenog križa 33, Zagreb
Alergija na pšenicu

Alergija na pšenicu također je još jedan od poremećaja povezan s glutenom. Odnosno alergija na pšenicu je imunološka reakcija na proteine pšenice, a posljedica je razvoj simptoma na probavnom i dišnom sustavu.

 

 

Pšenica ima stotinjak proteina, najpoznatiji su albumin, globulin, glijadin i glutenin. Unošenjem žitarica ili proizvoda koji sadrže pšenicu u organizmu dolazi do otpuštanja histamina koji izaziva alergijsku reakciju. Kod alergije na pšenicu do alergijske reakcije nakon konzumacije proizvoda sa pšenicom može doći unutar par minuta do  nakon nekoliko sati. Osim nakon konzumacije, do alergijske reakcije može doći i nakon kontakta sa pšeničnim proizvodima ili udisanjem npr. brašna.

Alergija na pšenicu se obično manifestira svrbežom kože i pojavom urtikarije, crvenilom, oticanjem, blažim probavim tegobama i astmom.

Simptomi su slični simptomima celijakije ili necelijakijske osjetljivosti na gluten, ali se javljaju u znatno kraćem vremenskom periodu i najčešće se povlače bez liječenja. U rijetkim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka.

Alergija na pšenicu reakcije:
  • Brze reakcije: urtikarija, teškoće u disanju, alergijski rinitis, astma, mučnina, ekcem, bol u stomaku itd.
  • Kasne reakcije: mogu se javiti 24 sata nakon kontakta sa pšenicom i odražavaju se kožnim simptomima i kroz digestivni sustav.

alergija na pšenicu

 

Alergija na pšenicu dijagnosticira se relativno vrlo jednostavno. Dijagnoza  može biti postavljena već na osnovu pojave simptoma alergija nakon doticaja s alergenom te njihovog prestanka nakon otklanjanja alergena, ali da bi se potvrdila potrebno je provesti i laboratorijske testove. Jedina terapija za sprječavanje ove bolesti je izbjegavanje konzumacije žitarica i proizvoda koji sadrže žitarice.

Kao i kod drugih oblika alergija, ako se alergija na pšenicu pojavi u ranom djetinjstvu, obično se onda i povuče tijekom odrastanja. No, ako se alergija razvije u odrasloj dobi, onda većinom traju doživotno.

Ako imate alergiju na pšenicu onda je potrebno izbaciti pšenicu iz prehrane koja se nažalost nalazi u većini prerađenih proizvoda. Treba obraditi pozornost i na kozmetiku koju nanosite na kožu da u sastojcima ne sadrži pšenicu, najčešće je to u obliku ulja pšeničnih klica. Također, izbjegavajte dodirivati hranu koja sadrži pšenicu kao npr. kruh, brašno i tjestenine.

 

Članak je informativnog oblika.

Izvori: www.sveoglutenu.com/
www.alergijaija.com

Izvor fotografije: www.pexels.com

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)