Pon-pet: 09 - 20, sub: 09 - 15
+385 1 551 3941
Osnovni popis proizvoda bez glutena za početnike

Popis proizvoda bez glutena namijenjen je početnicima u bezglutenskom svijetu ili onima koji će se tek odlučiti prijeći na prehranu bez glutena. U popisu su proizvodi za koje smatramo da vam trebaju odmah i za sami početak. Naravno da je taj popis u stvarnosti puno širi ali ovo su osnove do kojih smo došli radeći svakodnevno s novooboljelima i slušajući njihova pitanja, potrebe i želje.

Popis proizvoda bez glutena
1. BRAŠNO BEZ GLUTENA

Na tržištu postoji puno vrsta bezglutenskoga brašna. Najčešće su to univerzalne mješavine za kruh i pizzu, kolače ili peciva.  Većina ljudi brašno u kuhinji koristi na dnevnoj bazi pa će vam sigurno trebati. Kao što smo rekli, na tržištu postoji nekoliko vrsta univerzalnog brašna, u praksi se pokazalo da nema pravila koje je najbolje jer skoro svaka osoba ima svoje omiljeno brašno. Tako da, probajte nekoliko vrsta dok ne saznate koje vam najviše odgovara. Ako imate celijakiju, vaš liječnik će vam prepisati brašno koje možete podizati mjesečno ili po dogovoru. Naravno i tu imate izbor između par vrsta brašna.

Osim univerzalnog bezglutenskog brašna, postoje i tzv. čista brašna. Kukuruzno, heljdino, proseno, slanutkovo, lješnjakovo itd. Kod takvih brašna je izuzetno bitno da su deklarirana, jer ako nisu, velika je mogućnost da imaju tragove glutena. Ovakva brašna se najčešće dodaju u univerzalna brašna kako bi kruh dodatno nutritivno obogatili ali i dodali određeni okus.

popis proizvoda bez glutena

2. TAPIOKA ŠKROB

Nastavno na brašna, tapioka je nešto što će vam svakako trebati ako se odlučite sami peći kruh i peciva.  Tapioka je duguljasti korijen biljke cassave, korijen služi za izradu brašna odnosno škroba. Kako bi obogatili i poboljšali teksturu kruhu ili pecivima, dodajte tapioke. Osim na taj način, tapioku možete i koristiti za pripremu poznatih tapioka peciva ili za izradu pudinga od tapioka kuglica.

3. PSYLLIUM LJUSKICE

Psyllium  bez glutena je još jedan čudotvorac za bezglutenska tijesta. Kao i tapioka, poboljšava teksturu tijesta, povezuje sastojke i sprječava pretjerano mrvljenje. Osim što ga možete dodavati kao dodatak za pripremu pekarskih proizvoda, psyllium je odličan i za probavu.  Dodajte ga u bilo koju tekućinu, npr. jogurt, pričekajte da malo nabubri i pojedite.

4. BEZGLUTENSKI KRUH

Ukoliko niste ljubitelj pečenja domaćeg kruha, onda je za Vas odlična opcija kupovina gotovog bezglutenskog kruha. Iako, naše preporuke su uvijek da se kruh radi domaći da bi se izbjegli emulgatori i ostali sastojci, ponekad ni mi ne stižemo peći kruh pa posegnemo za kupovnim. Kod kupovnog kruha treba pripaziti o načinu čuvanja, najbolje da ga nakon otvaranja držite u hladnjaku.  U današnje vrijeme izbor bezglutenskog gotovog kruha je relativno velik, isprobajte nekoliko vrsta i kombinacija dok ne saznate što vam odgovara.

popis proizvoda bez glutena

5. TJESTENINE BEZ GLUTENA

Na ovaj popis proizvoda bez glutena svakako idu i bezglutenske tjestenine. Tjestenina bez glutena je nešto što je uvijek dobro imati u kuhinji. Čak i ako niste ljubitelj tjestenine, vjerujte da će vam ponekad zatrebati.  Srećom, izbor tjestenine je ogroman i sigurni smo da ćete pronaći svoju savršenu tjesteninu koja se okusom ne razlikuje nimalo od glutenske. Priprema bezglutenske tjestenine je u većini slučajeva ista, osim što se poneke vrste moraju malo duže kuhati.

6. ZAČINI BEZ GLUTENA

Sad kad smo se već bacili na kuhanje, začini su često zamka u koju novooboljeli brzo upadnu. Tko bi rekao da u papru ili kurkumi ima glutena? Nažalost, ako malo bolje pročitate deklaracije, vidjet ćete da piše da može sadržavati tragove glutena.  Zato kod kupovine začina obratite pozornost da su deklarirani i isključite proizvode s mogućim tragovima glutena jer vam baš nitko ne može garantirati koliko sadrže glutena i hoće vam naštetiti ili ne.

popis proizvoda bez glutena

7. DORUČAK BEZ GLUTENA

Što jesti za doručak? Upravo to je najčešće pitanje koje dobivamo od naših kupaca. Svatko ima svoje navike, netko mora doručkovati a netko ne. Većina ljudi koja ne doručkuje odmah ujutro, kad tak tijekom dopodneva navrati u pekaru. Kod nas bezglutenaca to nije opcija, zato Vam predlažemo da si uvijek ranije osigurate doručak ili nekakvu hranu koju možete ponijeti sa sobom u slučaju gladi. Naš prijedlog su instant kaše koje svi obožavaju, pahuljice ili dvopek s namazom. Iz osobnog iskustva znamo da nema gore kad te izvan kuće uhvati glad, a nemaš baš ništa za jesti. Zato razmišljate unaprijed i osigurajte si obrok.

 

8. SJEMENKE BEZ GLUTENA

Sjemenke poput suncokreta, lana ili sezama se koriste u pripremi kruha.  Upravo sjemenke su često kontaminirane glutenom ili čak možete pronaći i neku zalutalu glutensku sjemenku jer se najčešće u istom pogonu pakira npr. pšenica. Zato opet treba obratiti pozornost na deklarirane proizvode koji su sigurni. Isprobavajte razne vrste sjemenki tako da ih dodajete u vaš kruh. Poboljšat će okus i teksturu ali i nutritivno ga još obogatiti.

popis proizvoda bez glutena

 

Kad nam u dućan dođu ljudi koji su tek dobili dijagnozu, uvijek traže popis proizvoda bez glutena koji im treba za početak. Iz prakse smo  naučili da su ovo neke osnovne stvari koji ljudi traže i žele. Naravno tu su još slatki i slani bezglutenski proizvodi, namazi, napitci bez glutena i sl. Ali smatramo da su navedeni proizvoda osnovni i temelj za svaki početak prelaska na bezglutensku prehranu. Nadamo se da će vam ovaj osnovni popis proizvoda bez glutena bar malo pomoći, za sva dodatna pitanja i savjete, slobodno nam se obratite na mail: glutenbio@gmail,.com.

Autor teksta: V.P., GlutenBio
Izvor fotografije: https://www.pexels.com/

 

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)