Pon-pet: 09 - 20h, sub: 09 - 14h +385 1 551 3941 Ul. Crvenog križa 33, Zagreb
Lisnato tijesto bez glutena u slatkoj verziji

Lisnato tijesto bez glutena nam je uvijek bio pravi izazov za napraviti. Srećom, donosimo Vam provjereni recept pomoću kojega ćete dobiti izvrsno lisnato tijesto bez glutena. Mi smo se odlučili za slatku verziju, ali ovaj recept možete iskoristiti i za ostale slane i slatke delicije koje se rade s lisnatim tijestom.

                                                                    Sastojci za lisnato tijesto bez glutena:

– 250 g univerzalnog brašna Schar mix B
– 20 g univerzalnog brašna Schar mix B  za brašniti podlogu
– 1 čajna žličica kvasca
– pola čajne žličice praška za pecivo
– 1 čajna žličica šećera
– 1 manje jaje
– 50 ml ulja
– 100 ml toplog mlijeka
– 50 ml jogurta sobne temperature
– prstohvat soli
– 50 g rastopljenog maslaca za premaz

Nadjev:
– 250 g pekmeza od marelice
– 100 g mljevenih lješnjaka

Priprema: 

U veću posudu staviti 250 g univerzalnog brašna Mix B Schar, 1 čajnu žličicu kvasca, pola čajne žličice praška za pecivo, 1 čajna žličica šećera te prstohvat soli (pripaziti da kvasac i sol nisu u direktnom kontaktu). U zasebnoj posudi promiješati 50 ml ulja, 100 ml toplog mlijeka, 50 ml jogurta sobne temperature i 1 manje jaje.

Mokre sastojke lagano dodati u posudu s brašnom te umijesite glatko ali čvrsto tijesto. Kad ste izradili tijesto, potrebno ga je ostaviti da se diže na toplom barem sat vremena.

 

Lisnato tijesto bez glutena- priprema

Kad se tijesto dignulo, otopite maslac koji Vam je potreban za premazivanje. Zatim tijesto podijelite na 5 jednakih loptica. Svaku lopticu je potrebno razvaljati u obliku kruga ili po obliku kalupa u kojem namjeravate peći.

Razvaljano tijesto premažite otopljenim maslacom koristeći kist jer će Vam tako biti puno lakše. Nakon maslaca premažite s pekmezom od marelice ili po želji te pospite mljevenim lješnjacima. Postupak ponovite dok ne iskoristite sve kore.

Lisnato tijesto bez glutena        Lisnato tijesto bez glutena

Kako bi lisnato tijesto bez glutena ljepše izgledalo, mi smo ga oblikovali na sljedeći način. Kad ste složili i nadjenuli svih 5 kora, u sredinu stavite čašu kako bi se formirao krug. Zatim uzmite nož i zarežite u obliku trokuta lisnato tijesto i tako u krug. Kad ste izrezali sve trokutiće, vrhove samo okrenite kao što je prikazano na slici.

Tako pripremljeno lisnato tijesto pecite na 180 stupnjeva 30 do 35 minuta.

 

Autor recepta i fotografije: Kata Stojić

 

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)