Pon-pet: 09 - 20h, sub: 09 - 14h +385 1 551 3941 Ul. Crvenog križa 33, Zagreb
Torta od rogača bez glutena

Torta od rogača bez glutena je poslastica koju morate probati. Priprema je vrlo jednostavna i nije komplicirana pa je zbog toga idealna za sve početnike u izradi slastica. Prije nego što se bacimo na recept i pripremu ove torte, idemo prvo nešto naučiti o rogaču.

 

 

Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je biljka koja raste na području Mediterana odakle se proširila na područje Kalifornije, Južne Afrike i Australije. U Hrvatskoj raste na području srednje i južne Dalmacije.
Stablo rogača je zimzeleni grm, a raste do čak 12 metara visine. Živi i do 200 godina te može dati i do 300 kilograma ploda po stablu.  Plod rogača su duguljaste mahune dužine 15 do 30 cm. Od ploda rogača se najčešće radi brašno kao i namazi ili čaj.

Rogač je u današnje vrijeme pomalo zaboravljen i zanemaren, što je prava šteta jer izrazito zdrav. 

Ljekovita svojstva rogača:

  • smanjuje šećer i loš kolesterol
  • pomaže kod probavnih tegoba, odličan je kao diuretik
  • smanjuje apetit
  • djeluje antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno
  • bogat te kalijem i kalcijem
  • jača zube i kosti te smanjuje rizik od osteoporoze

Brašno od rogača je idealno za pripremu zdravijih slastica jer može zamijeniti dio šećera ili kakao prah. Odlično se slaže s jabukama, narančama, smokvama kao i orašastim voćem.

Mi smo se odlučili za vrlo jednostavnu, a opet tako okusom bogatu tortu od rogača bez glutena. Zanimljivost kod ove torte je to da se uopće ne koristi klasično bijelo brašno, već samo brašno od rogača.

Torta od rogača bez glutena 

 

Sastojci za biskvit:
Priprema: 
  1. Prvo na parni otopite 250 g maslaca i 200 g tamne čokolade. Kad se otopi i sjedini, stavite na stranu da se malo sjedini.
  2.  U većoj posudi izradite 8 jaja s 100 g šećera i prstohvatom soli. Miksajte dok ne postane pjenasto i blijedo žute boje.
  3. Kad se smjesa od maslaca i čokolade malo prohladila, dio po dio dodajte u smjesu od jaja i šećera uz miksanje.
  4.  Brašno od rogača prosijte u drugu posudu te dodajte pola praška za peciva i promiješajte. Pripazite da brašno nema grudica.
  5. Brašno polako dodajte u smjesu i miješajte lagano kuhačom.
  6. Kalup za pečenje promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i prelijte smjesu u njega.
  7. Peći na 180 stupnjeva 30 do 35 min.  Ako niste sigurni dali je biskvit gotov, uzmite čačkalicu i zabodite u biskvit. Ako je čačkalica suha, biskvit je gotov.
Premaz:

Za premaz smo koristili domaći namaz od naranči, a Vi možete koristiti pekmez od naranči, marelice ili od nekog drugog voća po želji.

Za domaći namaz od naranči Vam je potrebno:

  • 1 potpuno oguljena naranča (pripaziti da ogulite i bijeli dio)
  • šećer po želji (mi smo stavili 1 žlicu)

Oguljenu naranču prebacite u blender i usitnite dok ne postane kašasto. Pripazite da izvadite koštice iz naranče ukoliko ih ima. Zatim na laganoj vatri grijte kašu od naranče i dodajte šećer. Miješajte dok se ne sjedini i dok ne postane izgledom kao džem.

Na još vrući biskvit namažite premaz kojeg ste napravili ili po želji neki drugi voćni namaz.

Preljev od čokolade:

Na laganoj vatri zagrijte 100 ml vrhnja za kuhanja do točke ključanja.  Zatim prelijte 100 g tamne čokolade i miješajte dok se smjesa ne sjedini.

Kad je preljev od čokolade gotov, prelijte ravnomjerno po torti.

Kao što vidite, torta od rogača bez glutena je stvarno jednostavna i sigurni smo da će vam se rogač svidjeti te ga svakako uvrstite u svoju prehranu.

 

torta od rogača bez glutena

Torta od rogača bez glutena

Autor recepta i fotografije: GlutenBio
Izvori: http://www.goravica.com/hr/

 

 

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)