fbpx
Podijeli recept

Energetske kuglice bez glutena

Energetske kuglice bez glutena po receptu food blogerice Vedrane Orlović (Kefirolicious).

Slastice gotovo svi volimo i ne možemo zamisliti dan bez njih, ali jeste ikad probali napraviti svoje slastice i to bez pečenja, bez šećera, bez umjetnih dodataka i naravno bez glutena? Ako niste, onda svakako probajte jer smo sigurni da će vas ove energetske kuglice oduševiti.

Vrlo brzo i još važnije, jednostavno se pripremaju.

U ovom receptu za energetske kuglice bez glutena koristit ćemo suho voće i orašaste plodove i to:
  • Datulje: najčešće se koriste kod pripreme sirovih kuglica ili pločica jer su ljepljive teksture i lijepo povežu sastojke i jer su prirodno vrlo slatke. Još bitnije od toga je to da su vrlo zdrave i nutritivno bogate.
  • Brusnice: bogate su antioksidansima, vitaminima, mineralima, kalcijem, kalijem, željezom itd.
  • Bademi i lješnjaci: odlično djeluju na cijeli organizam i odlična su grickalica sami po sebi. Dodajemo ih u energetske kuglice  zbog hranjivosti, ali i svakako zbog teksture.

U receptu smo još koristili i začine, odnosno cimet i mljeveni đumbir. Kod njih treba pripaziti da budu deklarirani bez glutena, jer vrlo često znaju biti kontaminirani.

Autor recepta i fotografije:
Vedrana Orlović (Kefirolicious)

 

Priprema:

  • 1.U blenderu prvo usitnite bademe i lješnjake zatim im dodajte datulje, brusnice, cimet i đumbir.
  • 2.Sve zblendajte u jednoličnu smjesu.
  • 3.Jušnom žlicom uzimajte smjesu i dlanovima formirajte kuglice. Stavite ih na papir za pečenje i ostavite u hladnjaku da se stisnu.
  • 4.U hladnjaku mogu stajati do 2 tjedna, ali iz iskustva, ove loprice ne dočekaju drugi dan :)

Sastojci:

  • šaka datulja (namočene u vodi preko noći)
  • šaka brusnica (namočene u vodi preko noći)
  • 200 g badema
  • 100 g lješnjaka
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 1 čajna žlica mljevenog đumbira