Podijeli recept

Kolač bez glutena s jagodama, GlutenBio

Kolač bez glutena s jagodama je savršen recept za otvaranje sezone jagoda. Puno je načina kako možemo iskoristiti sezonu jagoda, mi Vam donosimo recept za kolač  s jagodama koji će Vas oduševiti svojom teksturom ali i lakoćom pripreme. Ako pak niste ljubitelj jagoda, slobodno dodajte svoje neko drugo omiljeno voće. Kombinirajte i začine, uz sjeckane jabuke savršeno odgovara cimet. Budite kreativni i maštoviti, kolač bez glutena s jagodama savršeno paše uz kavu ili čaj.

Kad se kolač  s jagodama ohladi, po želji ga pospite šećerom u prahu. Kao što smo i rekli, priprema je jednostavna i brza.  Treba Vam samo nekoliko minuta za ukusan kolač bez glutena koji će i drugi dan biti mekan i svjež.

Dobar tek želi Vam GlutenBio !!

Autor recepta i fotografije: Adrijana Bručić s bloga Bezglutenska radost.

Korištenje fotografija i recepata  nije dopušteno bez odobrenja autora.

Alergeni

    Priprema:

    • 1.U dvije posude odvojimo posebno žumanjke od bjelanjaka od 5 jaja.  Prvo izmiksamo 5 žumanjaka uz dodavanje šećera. Nakon što smjesa postane pjenasta, dodajemo lagano brašno za kolače i malo ekstrakta vanilije. Zatim bjelanjke dobro izmiksamo u čvrsti snijeg.
    • 2.Kad je snijeg od bjelanjaka gotov, lagano i polako kuhačom dodajemo smjesu od jaja i brašna. Oprezno i polako miješamo da se sve sjedini, ali pazeći da ne izbijemo sav zrak iz snijega bjelanjaka.
    • 3.Nakon što se smjesa sjedini, dodajemo sitno sjeckane jagode. Kalup obložimo maslacem i pobrašnimo (ili ako više volite papir za pečenje onda može i to), smjesu izlijemo u kalup i stavljamo peći na 180 stupnjeva na oko 15-20 min.
    • 4.Kako bi bili sigurni da je naš kolač bez glutena gotov, možemo ga probosti čačkalicom i ako je čačkalica suha, naš kolač bez glutena je gotov.

    Sastojci za kolač bez glutena s jagodama

    • 5 jaja
    • 60 g šećera
    • 100 g Farabella brašna za kolače
    • 1 prašak za pecivo
    • malo ekstrakta vanilije
    • 150 g sitno sjeckanih jagoda