fbpx
Podijeli recept

Mramorni kolač bez glutena

Mramorni kolač bez glutena može pripremiti svatko jer je priprema stvarno jednostavna.

Uz samo nekoliko sastojaka napravite ukusan kolač za svaki dan. Idealan uz kavicu, čaj ili za najmlađe uz čašu mlijeka.

Autor recepta i fotografije: Bezglutenska radost

Potražite i naše ostale slatke recepte na: Slastice bez glutena, a sastojke potražite u našem dućanu ili naručite preko web shopa.

Kako je ovaj mramorni kolač bez glutena zapravo vrsta biskiva, donosimo Vam i nekoliko trikova za lakšu pripremu:

  • pazite da jaja budu sobne temperature
  • odvojite pravilno bjelanjak i žutanjak
  • kako bi bili sigurni da će vam snijeg od bjelanjaka sigurno uspjeti, dodajte malo soli ili octa
  • kod spajanja smjese žutanjaka i bjelanjaka pazite da ne istisnete zrak iz bjelanjaka
  • malo protresite kalup sa smjesom prije nego ga stavite peći kako bi mjehurići zraka izašli na površinu
  • kad stavite biskvit peći ne otvarajte vrata pećnice prvih 10 minuta kako biskvit ne bi pao
  • ako niste sigurni da li je biskvit gotov, poslužite se čačkalicom koju ćete zabosti u biskvit i ako čačkalica ostane suha biskvit je gotov

Više savjeta potražite na: Savjeti za pripremu biskvita

 

Priprema:

  • 1.U posebnoj i većoj posudi izradite bjelanjke u snijeg.
  • 2.Zatim u drugoj posudi pjenasto izmiksajte žutanjke, šećer i ekstrakt vanilije.
  • 3.Postepeno u žutanjke dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  • 4.Kad se smjesa sjedini, dodajte par žlica bjelanjaka da razjedite mješavinu.
  • 5.Žutu smjesu postepeno onda dodajte u ostatak bjelanjaka pazeći da ne istisnete zrak iz bjelanjaka.
  • 6.Smjesu podijelite u dva dijela i u jedan dio umiješajte kakao.
  • 7.Kalup namažite maslacem i izlijte prvo smjesu s kakaom te žutu smjesu.
  • 8.Pecite 20 do 30 minuta na 170 stupnjeva.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 100 g Mix C brašna
  • 100 g šećera
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  • 1 jušna žlica kakaa
  • pola vrećice praška za pecivo