Špageti bez glutena odlično odgovaraju uz poznati umak “Bolognese”. Svi ga obožavamo i postoji mnogo verzija umaka, a mi Vam donosimo naš.
Špageti bez glutena pripremaju se kao i svaka bezglutenska tjestenina. Bitno je da imate veliki lonac i puno vode. U lonac stavite 3-4 litre vode i pustite da voda zakuha. Kad voda jako zakipi dodajte malo soli te ubacite tjesteninu. Miješajte lagano tjesteninu da se ne bi zalijepila za dno posude sve dok ponovo voda ne zakipi. Kuhati 10 min te procijediti. Tjesteninu ne treba ispirati, a tekućinu u kojoj se kuhala tjestenina možete sačuvati i dodati u bolonjez ako mu fali tekućine. Na taj način ćete dobiti gušći i ukusniji umak.
Alergeni
Priprema:
1.Za početak pripremite povrće. Luk, mrkvu i češnjak očistite. Prvo sitno nasjeckajte sav luk te ga odložite sa strane. Mrkvu možete isto nasjeckati vrlo sitno ili naribajte na ribež. Češnjak usitnite nožem na sitne komadiće. Slaninu koja će podići naš bolonjez i dati miris po dimu, nasjeckajte na male komadiće.
2.Kad smo pripremili osnovne sastojke, možemo krenuti s kuhanjem. Na zagrijanu tavu stavimo vrlo malo ulja i prvo pržimo luk. Kad luk omekša i dobije zlatnu boju, dodajemo slaninu. Stalno miješamo te kad se slanina malo poprži dodajemo mrkvu i promiješamo. Nakon što je sve omekanilo i lijepo se izdinstalo, dodajemo meso pazećii da nam se ne stvaraju grudice. Cijelo vrijeme miješamo i razbijamo kuhačom eventualne grudice. Smanjimo vatru i pustimo da se sve dinsta. Bitno je da se meso lijepo zapeče i dobije smeđu boju.
3.Nasjeckajte pelate na manje komadiće te ih dodajte u meso i povrće. Promiješajte i začinite. Začine možete staviti po želji, a mi vam predlažemo: sol, papar, začinsko povrće i češnjak. Pasiranu rajčicu pomiješajte s malo vode te dodajte u lonac i pustite da se kuha 40 min. Po potrebi promiješajte i dodajte vode ako fali tekućine. Na kraju svakako probajte i dodajte začina ako Vam fali.