fbpx
Podijeli recept

Tjestenina bez ugljikohidrata i glutena

Shirataki tjestenina bez ugljikohidrata i glutena je napravljena od brašna azijske biljke. Zbog svoje niskokaloričnosti u japanskoj kuhinji nalaze se već više od 2000 godina. Zadnjih godina postaju sve popularniji i drugdje po svijetu. Ne sadrže gluten, laktozu ili škrob, zato su vrlo primjereni za ljude s posebnim prehrambenim navikama i potrebama. Zbog glikemičnog indeksa 0, tjestenina se preporučuje pogotovo dijabetičarima, jer ne povećavaju glukozu u krvi.  Shirataki tjestenine najčešće se koriste u azijskoj kuhinji, a posebice u Japanu. Zbog svoje niskokaloričnosti, tjestenina bez ugljikohidrata i glutena je odlična zamjena za nama već poznate namirnice, poput obične tjestenine ili riže. Glavni sastojak Shirataki hrane je Glucomannan, vlakno topivo u vodi, koji ne sadrži šećera, mast ili škrob. Stoga takva vlakna imaju vrlo važnu ulogu u prevenciji raznih bolesti, održavanju vitkosti te očuvanju zdravlja i zdravog života čovjeka. Dokazano je da vlakna koje proizvod sadrži, imaju pozitivan fiziološki učinak na organizam, jer usporavaju probavni proces i kao kod svake dijete, pomažu da dulje zadržite osjećaj sitosti.

Sastojci ove odlične tjestenine su: voda, brašno konjaka 4,4% (Amorphophallus Konjac), regulator kiselosti (kalcijev hidroksid)

Tjestenine sadrže samo 7 kcal/100 g i što je najvažnije, ne sadrže ugljikohidrate i masnoću, zato Shirataki proizvodi pospješuju gubitak suvišne tjelesne težine. Lako ih možete uključiti u prehranu različitih dijeta. Niskokalorične Shirataki tjestenine su bez: ugljikohidrata, masnoće, soli, glutena, laktoze, soje i žita.

Često nas pitate kako ju pripremiti pa smo Vam odlučili napisati korak po korak kako pripremiti tjesteninu. Na Vama je samo da odaberete omiljeni umak.
Dobar tek!

Izvor: Shirataki

Priprema tjestenine:

  • 1.Shirataki tjesteninu ocijedite i dobro isperite
  • 2.Stavite ih kuhati u kipuću vodu. Vodu nije potrebno soliti. Kuhajte 2 do 3 minute
  • 3.Zatim ih ocijedite i prebacite u zagrijanu tavu bez ulja. Miješajte sve dok voda ne ispari
  • 4.Isušenu tjesteinu umiješajte u pripremljeni umak. Kuhajte ih 3 minute, da apsorbiraju okus i miris umaka. Uz takav način pripreme SHIRATAKI tjestenina bit će mekana i preuzet će okus i miris umaka u kojem se kuha

Sastojci:

  • 1 paket shirataki tjestenine
  • umak po želji