Podijeli recept

Torta od rogača bez glutena

Torta od rogača bez glutena je poslastica koju morate probati. Priprema je vrlo jednostavna i nije komplicirana pa je zbog toga idealna za sve početnike u izradi slastica. Prije nego što se bacimo na recept i pripremu ove torte, idemo prvo nešto naučiti o rogaču.

Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je biljka koja raste na području Mediterana odakle se proširila na područje Kalifornije, Južne Afrike i Australije. U Hrvatskoj raste na području srednje i južne Dalmacije.
Stablo rogača je zimzeleni grm, a raste do čak 12 metara visine. Živi i do 200 godina te može dati i do 300 kilograma ploda po stablu.  Plod rogača su duguljaste mahune dužine 15 do 30 cm. Od ploda rogača se najčešće radi brašno kao i namazi ili čaj.

Rogač je u današnje vrijeme pomalo zaboravljen i zanemaren, što je prava šteta jer izrazito zdrav. 

Ljekovita svojstva rogača:

  • smanjuje šećer i loš kolesterol
  • pomaže kod probavnih tegoba, odličan je kao diuretik
  • smanjuje apetit
  • djeluje antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno
  • bogat te kalijem i kalcijem
  • jača zube i kosti te smanjuje rizik od osteoporoze

Brašno od rogača je idealno za pripremu zdravijih slastica jer može zamijeniti dio šećera ili kakao prah. Odlično se slaže s jabukama, narančama, smokvama kao i orašastim voćem.

Mi smo se odlučili za vrlo jednostavnu, a opet tako okusom bogatu tortu od rogača bez glutena. Zanimljivost kod ove torte je to da se uopće ne koristi klasično bijelo brašno, već samo brašno od rogača.

Alergeni

    Priprema:

    • 1.Prvo na pari otopite 250 g maslaca i 200 g tamne čokolade. Kad se otopi i sjedini, stavite na stranu da se malo sjedini.  U većoj posudi izradite 8 jaja s 100 g šećera i prstohvatom soli. Miksajte dok ne postane pjenasto i blijedo žute boje. Kad se smjesa od maslaca i čokolade malo prohladila, dio po dio dodajte u smjesu od jaja i šećera uz miksanje.
    • 2.Brašno od rogača prosijte u drugu posudu te dodajte pola praška za peciva i promiješajte. Pripazite da brašno nema grudica. Brašno polako dodajte u smjesu i miješajte lagano kuhačom. Kalup za pečenje promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i prelijte smjesu u njega. Peći na 180 stupnjeva 30 do 35 min.  Ako niste sigurni dali je biskvit gotov, uzmite čačkalicu i zabodite u biskvit. Ako je čačkalica suha, biskvit je gotov.
    • 3.Za premaz smo koristili domaći namaz od naranči, a Vi možete koristiti pekmez od naranči, marelice ili od nekog drugog voća po želji. Oguljenu naranču prebacite u blender i usitnite dok ne postane kašasto. Pripazite da izvadite koštice iz naranče ukoliko ih ima. Zatim na laganoj vatri grijte kašu od naranče i dodajte šećer. Miješajte dok se ne sjedini i dok ne postane izgledom kao džem. Na još vrući biskvit namažite premaz kojeg ste napravili ili po želji neki drugi voćni namaz.
    • 4.Na laganoj vatri zagrijte 100 ml vrhnja za kuhanja do točke ključanja.  Zatim prelijte 100 g tamne čokolade i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Kad je preljev od čokolade gotov, prelijte ravnomjerno po torti.

    Sastojci za biskvit:

    • 8 jaja
    • 100 g šećera
    • 250 g maslaca
    • 200 g tamne čokolade
    • 150 g brašna od rogača
    • pola praška za pecivo
    • malo soli

    Premaz i preljev od čokolade:

    • 1 potpuno oguljena naranča (pripaziti da ogulite i bijeli dio) i 1 žlica šećera
    • 100 ml slatkog vrhnja i 100 g tamne čokolade za kuhanje