fbpx
bez glutena

Aleksandrija proizvodi bez glutena- novo na hrvatskom tržištu

Aleksandrija proizvodi bez glutena- novo na hrvatskom tržištu

Da bez glutena može biti ukusno ali i hranjivo pobrinuli su se naši novi partneri- Aleksandrija Fruška Gora. Odabranim sastojcima s posebnom pažnjom napravili su bezglutenske proizvode i to od žitarica koje prirodno ne sadrže gluten. Više o njima i njihovoj proizvodnji pročitajte u nastavku.

 

Višegodišnje iskustvo u proizvodnji hrane opredijelilo ih je novom pristupu proizvodnji funkcionalne bezglutenske hrane (prirodno bez glutena) pod brendom „IN“, koja je:

 • kontrolirana
 • visoko kvalitetna
 • zdravstveno sigurna

Pošto su u svojoj misiji opredijeljeni i orijentirani da osiguraju proizvode za zdraviju prehranu, proizvodnja se odvija uz primjenu najsuvremenijih dostignuća i visoke tehnologije, s neprekidnim inovacijama i praćenjem tehnološkog razvoja. Takav pristup ima za cilj poboljšanje kvalitete postojećih proizvoda i razvoj novih, a preduvjeti za to su odabir kvalitetnih sirovina, organskog porijekla kao i adekvatan način skladištenja i obrade svih sirovina kako bi dobili nutritivno vrijedne proizvode.

Svojom kvalitetom i kontinuitetom teže liderskoj poziciji u proizvodnji bezglutenskih proizvoda kako na domaćem tako i na stranim tržištima.

Proglašeni su u više područja kao najkvalitetniji proizvođač hrane – u području mlinarstva, pekarstva, konditorskih proizvoda, voća i povrća.

Zdravi, funkcionalni – bezglutenski proizvodi (prirodno bez glutena)

U proteklih pet godina razvili su proizvode na bazi žitarica s izraženim funkcionalnim osobinama kao što su proso i heljda, a u cilju dobivanja gotovih proizvoda koji bi u prehrani ljudi dali punu snagu organizmu, a odlični su i za prevenciju dijabetesa i debljine. Pri razvoju ovakvih proizvoda koristili su dosadašnja iskustva i saznanja u proizvodnji hrane i sva dostignuća poznata u svijetu.

Zaključili su da određene žitarice i druge sirovine nisu adekvatno tehnološki obrađene niti dostupne ljudima, odnosno nepravedno su zapostavljene u visokoj produkciji hrane  ili potpuno izbačene iz prehrane, te su projektom koristeći proso, heljdu i druge žitarice, došli do nove grupe proizvoda koji su ujedno i bezglutenski.

Suvremeni pristup i tehnologija za adekvatnu pripremu žitarica

Sve žitarice u manjoj ili većoj mjeri sadrže antinutrijente. Antinutrijenti su supstance koje svojim djelovanjem sprečavaju apsorpciju određenih minerala i ti minerali postaju nedostupni za ljudski organizam. Na primjer, pšenica sadrži fitinsku kiselinu koja s magnezijem formira soli – fitate , tako magnezij iz pšenice naš organizam ne može iskoristiti.

Proso ima malo antinutrijenata i ono što je uspjeh njihove tehnologije je da su adekvatnom tehnološkom pripremom sirovina uspjeli deaktivirati i taj mali postotak antinutrijenata. Učinili su sve minerale iz njihovih proizvoda dostupnim u većoj mjeri u odnosu na iste iz sličnih proizvoda.

Posebnost njihove tehnologije odrazuje se u proizvodnji bezglutenskih proizvoda.

U namjeri da stvore kvalitetne proizvode primjenljive za ljudski organizam, kroz njihovu tehnologiju, s ovakvim svojstvima napravili su specijalnu mješavinu brašna koja sadrži optimalnu kombinaciju gore navedenih žitarica koje su na poseban način i primjenom njihove tehnologije pripremili i učinili pogodnijim za prihvatljivost ljudskog organizma.

Osnovna razlika između njihovih proizvoda bez glutena i konkurentskih je što su se ostali rukovodili time da dobiju isključivo bezglutenski proizvod, dok su se oni rukovodili idejom da njihovi proizvodi na osnovu kvalitativnih osobina sirovina i načina njihove pripreme i obrade, dobiju proizvode u punom nutritivnom kapacitetu i visokih kvalitativnih svojstava.

Prednosti njihovih proizvoda bez glutena

 

 • Nizak glikemijski indeks – pogodno za prevenciju dijabetesa
 • Bazan karakter – bazna sredina je neophodna za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja
 • Bogati vlaknima – odlični za pospješivanje rada probavnog sustava i ubrzavanje metabolizma
 • Odlični su za jačanje kostiju i prevenciji osteoporoze – zbog povoljnog sadržaja kalcija i fosfora
 • Sadrže visok postotak leucina iz žitarica (prosa i heljde i drugih) – esencijalne aminokiseline koju ljudski organizam ne može sam proizvesti nego se unosi samo putem hrane. Leucin je od velike važnosti za sintezu proteina i za mnogobrojne metaboličke funkcije. Leucin doprinosi održavanju nivoa šećera u krvi, potpomaže rast mišićnog i koštanog tkiva te ubrzava zarastanje rana.
 • Sadrže bjelančevine koje su lako probavljive i odlična su zamjena za bjelančevine životinjskog porekla za ljude koji se hrane vegetarijanskom prehranom
 • Odličan su izvor folne kiseline
 • Njihove smjese su nutritivno bogate i kvalitetne upravo zbog sirovina koje koriste u većinskom postotku, umjesto sirovina koje su zapravo čist škrob iz raznih izvora i žitarice koje nemaju veliku nutritivnu vrijednost.

Proizvodi života bez glutena

Grupi njihovih bezglutenskih proizvoda kruhu i tjesteninama, dali su naziv – proizvodi života jer su išli na to da kvalitetom njihovih proizvoda i njihovom nutritivnom vrednošći daju organizmu najkvalitetnije, a da pri tom ostvare standard da su bezglutenski. Cilj im je bio da osobe koje konzumiraju njihove proizvode kvalitetno hrane i kvalitetno žive.

Prednost njihovih proizvoda zasniva se na sirovinama koje koriste. Tehnološkom sintezom prosa uz heljdu, integralnu rižu, kukuruz koji nije genetski modificiran, sirovi hladno cijeđeni lecitin od soje koja nije genetski modificirana i druge nutritivno vrijedne sastojke dobili su sinergički, nutritivno vrijedan indeks u proizvodima: kruhu, tjesteninama i krekerima, tako da smo im dali naziv – proizvodi života (KRUH ŽIVOTA I TJESTENINA ŽIVOTA), jer na ljudski organizam upravo tako i djeluju.

bez glutena

Po čemu su njihova bezglutenska brašna razlikuju od sličnih proizvoda konkurencije?

Postojeća bezglutenska brašna koja su prisutna na tržištu napravljeni su s jedinom idejom i ciljem da se od njih može napraviti kruh ili neko drugo pecivo,. Njihove bezglutenske smjese, zahvaljujući specifičnoj i posebnoj tehnologiji, nastale su tako što su prvo razvili nutritivne vrijednosti brašna, prema osobinama žitarica. Krajnji rezultat je da su došli do brašna koje ima nutritivnu vrijednost kao i proizvodi koji nastaju od takvog brašna.

Ovo je dragocjeno i važno naročito za osobe oboljele od celijakije ili intolerantne na gluten, jer su uvjetovane bezglutenskim načinom prehrane, a s postojećim brašnima koje koriste jako im je snižen nutritivni kapacitet i sve je svedeno samo na bezglutena. Oni nudime brašno s prosom, heljdom i drugim sirovinama koje im daju kvalitetniji nutritivni indeks. Tako da ih njihovi proizvodi čine povlaštenima, a ne ugroženima.

Ono što razlikuje njihove gotove bezglutenske smjese i gotove proizvode od ostalih koji su trenutno prisutni na tržištu širom Europe je funkcionalnost sirovina koje koriste i njihov pozitivni učinak na ljudsko zdravlje.

Testiranjem i analizom dobivenih kruhova, tjestenina, krekera i keksa, otkrili su da su dobili funkcionalne proizvode koji pospješuju opće zdravstveno stanje ljudskog organizma, a analize su pokazale da su to i bezglutenski proizvodi, jer proso i heljda ne sadrže gluten.

Osim toga, tehnologija koju su razvili tijekom rada na ovim proizvodima pokazala se jedinstvenom u svijetu, suprotno do sada poznatim tehnologijama drugih proizvođača, koje su razvijane za dobivanje isključivo bezglutenskih proizvoda ne dobivajući nutritivno vrijedan proizvod za ljudski organizam.

Kompanija “Aleksandrija Fruška gora” ostvaruje uspješnu suradnju s vrhunskim stručnjacima Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Instituta za tehnologiju žita i brašna iz Novog Sada i s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a analize sirovina i gotovih proizvoda radi Centar za ispitivanje namirnica u Beogradu.

bez glutena

Njihovi proizvodi su:

 • PRIRODNI BEZ GLUTENA
 • BEZ GMO
 • BEZ DODANOG ŠKROBA (namjenske smjese, kruh i dvopeci dobiveni posebnom tehnologijom bez dodanog škroba)
 • BEZ ŽIVOTINJSKIH MASTI
 • BEZ TRANS MASTI
 • ALKALNI
 • Pogodni za ljude oboljele od celijakije i za osobe koje imaju intoleranciju na gluten
 • Pogodni za sve koji prakticiraju zdrav životni stil

bez glutena

Moderna organizacija proizvodnje bez glutena:

Žitarice i sirovine koje koriste nisu nepoznate u ljudskoj prehrani ali zbog nepostojanja adekvatne tehnologije i uvjeta za mljevenje heljde, prosa, riže itd., ove žitarice i sirovine su bile skupe ili se zbog nepravilnog mljevenja nisu dobivali ispravni proizvodi. Zato je „Aleksandrija Fruška gora“ napravila prve tvornice koje imaju zaokruženu tehnološko proizvodnu cjelinu od nabavke, mljevenja, proizvodnje i skladištenja bezglutenskih proizvoda, koje se nalaze u Čurugu, Istočnom Sarajevu i Herceg Novom.

U tvornicama je implementiran sistem sigurnosti za bezglutenske proizvode HACCP i napravljene su analize za sve njihove proizvode u Centru za ispitivanje namirnica na sadržaj glutena gdje je dokazano da gluten ne postoji ni u tragovima.

Tvornice imaju nekoliko cjelina:

 • mlinsku za mljevenje žitarica (proso, heljda, riža bezglutenske smjese)
 • prerađivačku koja je raspoređena u tri tvornice:
  a) Čurug – glavni centar s opremljenom laboratorijom za kontrolu proizvodnje, proizvodnju bezglutenskog kruha, zamrznutih bezglutenskih proizvoda, bezglutenske tjestenine, bezglutenskog keksa, krekera i kolača;
  b) Istočno Sarajevo – proizvodnja prepečenih bezglutenskih proizvoda kruha i dvopeka;
  c) Herceg Novi – proizvodnja bezglutenskog flipsa, kolača, keksa, krekera, čokolada i namaza bez glutena.

Osim navedenog, posjeduju i pogone za smrznuta tijesta – pizza podloge, pogačice, štanglice i zamrznute pečene kruhove bez glutena.

ZAKLJUČAK

Njihova vizija je bila da stvore funkcionalne proizvode na bazi prosa, heljde i riže koji su prihvatljivi i probavljivi ljudskom organizmu.

Ono što je uspjeh njihove tehnologije je upravo to da se ove žitarice nisu mogle dodati u značajnijem postotku u komercijalne proizvode, nego su dodavane u manjim postotku. Njihov razvojni tim je napravio upravo proizvode od ovih žitarica u odnosima preko 80 posto i samim time su dobili proizvode s moćnim nutritivnim svojstvima u odnosu na slične prisutne proizvode na tržištu.

U njihovim proizvodima – tjesteninama, krekerima, keksima te posebno u kruhu nema škroba, jer koriste čista brašna, za razliku od većine drugih proizvođača bezglutenske hrane koji koriste škrob u većim količinama. Vodili su računa i o preporukama struke i podacima istraživanja koji govore da  pretjerana upotreba škroba može dovesti u vezu s oboljenjem masne jetre koja može biti uzrok masne ciroze jetre, a u određenim genetski predodređenim slučajevima i karcinoma jetre.

Sve navedene žitarice su prirodno uzgajane bez modificiranja i primjerene su za ljudski organizam, a proizvodi koje su dobili primjenjujući njihovu tehnologiju lako probavljivi, zdravstveno sigurni i ispravni za ljudsku prehranu.

bez glutena

 

Izvor: Aleksandrija- Fruška Gora

Facebook Twitter Google+

Povezano

Biskvit bez glutena