fbpx
Biskvit bez glutena

Biskvit bez glutena

Biskvit bez glutena

Biskvit bez glutena nije znanstvena fantastika, ali kao i u pripremi svih kolača, potrebno je držati se određenih smjernica. Za one iskusnije, priprema bezglutenskih kolača i nema nekakvih velikih i očitih razlika, osim što upotrebljavamo bezglutensko brašno i ponekad dodajemo više tekućine. No, za početnike i to još početnike u bezglutenskom slastičarskom svijetu, vjerujemo da je svaki savjet dobro došao. Zato smo Vam pripremili nekoliko savjeta kako da biskvit bez glutena uvijek uspije, ali i koje su najčešće greške prilikom izrade biskvita. Naravno, na kraju Vam donosimo i nekoliko provjerenih recepata kako bi savijete mogli odmah i primijeniti.

 

-5 NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOD PRIPREME BISKVITA BEZ GLUTENA-

 

1.KORIŠTENJE BILO KOJEG BEZGLUTENSKOG BRAŠNA

Nije baš svako brašno bez glutena namijenjeno izradi slastica. Na tržištu postoje razne vrste brašna bez glutena, ali uvijek radije birajte ono koje je namijenjeno baš za biskvit bez glutena ili kolače.

2. GLUTENSKI RECEPTI U BEZGLUTENSKOJ VERZIJI

Ako ste početnik, radije birajte provjerene recepte koji se rade s brašnom bez glutena. Ponekad brašno bez glutena traži više tekućine nego obično, pa bi Vam po običnom glutenskom receptu moglo faliti tekućine.

 3. NEPRAVILNO TRETIRANJE JAJA

U žurbi ponekad zaboravimo izvaditi jaja ranije iz hladnjaka, pa ne budu sobne temperature. Isto tako ponekad poželimo skratiti pripremu biskvita i onda miksamo i žumanjak i bjelanjak zajedno u isto vrijeme. To u konačnici nije dobro, jer postoji velika mogućnost da se biskvit neće dobro dići.

 4. ODOKATIVNE MJERE ZA RECEPT

Kod slastica postoji zlatno pravilo, a to je da se treba držati recepta, osim ako niste ekspert pa već jako dobro znate koliko sastojaka treba da bi biskvit uspio, većina nas nije. Pratite recept i važite sastojke.

 5. OTVARANJE PEĆNICE

Kad stavite biskvit peći, pustite ga neka se diže, odnosno peče. Nema potrebe otvarati pećnicu svakih par minuta, jer tako vruć zrak izlazi iz pećnice i biskvit će pasti.

 

 

-10 SAVJETA KAKO DA BISKVIT BEZ GLUTENA BUDE SAVRŠEN-

 

1. PAZITE DA SU SASTOJCI SOBNE TEMPERATURE

Prije nego što krenete raditi biskvit, važno je da sastojke ranije izvadite iz hladnjaka i da budu sobne temperature. Tu posebno skrećemo pažnju na jaja i izradu bjelanjka. Također i na mlijeko, maslac i ostale sastojke koji idu u biskvit.

2. ODVOJITE BJELANJKE I ŽUTANJKE

Iako se ponekad žurimo i ne da nam se odvajati žutanjak od bjelanjka, vjerujte da je to izuzetno bitan korak pri izradi jaja. Bjelanjak i žutanjak imaju različitu konzistenciju, te prilikom izrade se drugačije ponašaju i zahtijevaju različitu duljinu miksanja. Kako bi bili sigurni da će vam se biskvit pravilno dignuti prilikom pečenja, uvijek ih odvojeno razradite. Osim ako je isključivo u receptu drugačije naglašeno, što i nije baš tako često.

 

3. IZRADITE ČVRSTI SNIJEG

Kako bi biskvit lijepo narastao i ostao takav kad se ohladi, veliku ulogu igraju bjelanjci. Pažljivo ih odvojite u čistu i suhu posudu te kako bi bili još čvršći. dodajte prstohvat soli. Snijeg od bjelanjaka je gotov kad posudu okrenete, a snijeg se čvrsto drži. Naravno, ne zaboravite da jaja moraju biti sobne temperature.

4. PRAVILNO SPAJANJE BJELANJAKA SA ŽUTANJCIMA

Jaja ste pjenasto umutili, smjesa od bjelanjaka je savršena i čvrsta te dolazite do dijela kada ih treba spojiti. Tu odmah zaboravite na mikser i primite kuhaču. Malo po malo prebacujte smjesu bjelanjaka u smjesu od žutanjaka i to na vrlo nježan način kako ne bi istisnuti zrak iz bjelanjaka.

5. UVIJEK PROSIJTE SUHE SASTOJKE

Iako se ovaj trik uvijek preporučuje i kod glutenskog brašna, kod bezglutenskog je vrlo važno da taj korak ne preskočite. Tekstura bezglutenskog brašna je drugačija od glutenskog, podložno je stvaranju grudica, jer je većina vrsta brašna puderaste teksture. Uz to što morate prosijati brašno, odmah u njega umiješajte i prašak za pecivo te ga zajedno prosijte. Na taj način ćete izbjeći stvaranje grudica u biskvitu, ali i pojavu mjehurića po vrhu biskvita od praška za pecivo.

 

 

6. DRŽITE SE TOČNOG OMJERA U RECEPTU

Svi mi ponekad želimo dodati malo svojih sastojaka, ali u slastičarstvu kod pripreme biskvita se treba držati omjera. Pažljivo izvažite sve sastojke i budite točni jer postoji velika mogućnost da se biskvit tijekom pečenja neće isto ponašati ako ste dodali nekih sastojaka previše ili premalo. Ponekad se zna dogoditi da ste već krenuli u pripremu kolača i kad dođe trenutak dodavanja sastojaka, primjetite da vam nešto fali od sastojaka. Radije uvijek ranije provjerite da li imate dovoljnu količinu sastojaka nego da upropastite kolač.

7. ODABIR KALUPA ZA PEČENJE I PAPIR ZA PEČENJE

Prije nego što počnete pripremati kolač, proučite u receptu koji kalup se koristi. Ne želite da vam biskvit bude prenizak jer ste koristili preveliki kalup i obratno. Isto tako, najbolji kalup za biskvit Vam je onaj s odvojivim dnom. Puno lakše će Vam biti ako koristite papir za pečenje, ali ako ga nemate, dobro namastite kalup maslacom i pobrašnite.

 

8. PRIJE PEČENJA NE ZABORAVITE PROTRESTI KALUP

Sad kad ste napravili smjesu za biskvit bez glutena, vrijeme je da ga prelijete u kalup. Kako bi se ravnomjerno rasporedio, ali i još važnije kako bi suvišan zrak izašao van; lupite par puta kalupom od stol. Tako će se smjesa ravnomjerno rasporediti, a suvišan zrak odnosno mjehurići će nestati.

9. ZAGRIJTE PEĆNICU RANIJE I NE OTVARAJTE JU

Prvu stvar koju trebate napraviti kad krenete raditi kolače je to da upalite pećnicu. Ako biskvit stavite u hladnu pećnicu, vjerujte neće uspjeti. Vrlo važno je napomenuti i to da kad stavite biskvit u pećnicu, da ju ne otvarate. Zašto? Kada otvorite pećnicu, temperatura pada, a samim time i Vaš biskvit. Suzdržite se od otvaranja i koristite staklo na pećnici i promatrajte kako Vaš biskvit lijepo raste.

10. NAPRAVITE TEST SA ČAČKALICOM I PRIČEKAJTE DA SE BISKVIT POTPOUNO OHLADI

Vrijeme pečenja je gotovo, a vi niste sigurni da li je biskvit gotov? Bez brige, slastičari su smislili genijalan trik s kojim možete vrlo lako provjeriti da li je biskvit pečen. Za taj trik je potrebno izvaditi biskvit iz pećnice, to naravno nećete napraviti prvih 20-30 min., jer sad već znate što će se desiti, nego stvarno pred kraj pečenja. Dakle, izvadili ste biskvit, uzmete čačkalicu i zabodete na par mjesta, ako je čačkalica suha- gotov je, ako nije- vratite ga još peći. Kad se biskvit ispeće, prije vađenja iz kalupa i rezanja, pričekajte da se potpuno ohladi.

 

-RECEPTI ZA BISKVIT BEZ GLUTENA-

Sad kad smo naučili sve o pripremi biskvita, donosimo vam i nekoliko provjerenih recepata.

KLASIČNI BIJELI BEZGLUTENSKI BISKVIT

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žice vode
  • 5 žlica Farabella brašna za kolače
  • 1 prašak za pecivo

Ostatak recepta potražite klikom na: Sočan kolač od jabuka bez glutena

BISKVIT BEZ GLUTENA S LJEŠNJACIMA

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 125 g šećera
  • 30 g rastopljenog maslaca
  • 75 g brašna za kolače
  • 15 g kakaa
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 40 g mljevenih lješnjaka

Ostatak recepta potražite klikom na: Čokoladni kolač bez glutena

BEZGLUTENSKI BISKVIT S VOĆEM 

 

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 60 g šećera
  • 100 g Farabella brašna za kolače
  • 1 prašak za pecivo
  •  malo ekstrakta vanilije
  • 150 g sitno sjeckanih jagoda

Ostatak recepta potražite klikom na: Kolač bez glutena s jagodama

 

BEZGLUTENSKI BISKVIT U ULOZI KUGLOFA

 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 g brašna za kolače Farabella
  • 1 prašak za pecivo
  •  300 ml mlijeka
  •  120 g maslaca
  •  100 g šećera
  •  100 g čokolade (rastopljene)
  •  malo ekstrakta od vanilije

Ostatak recepta potražite na: Čokoladni kuglof bez glutena

Nadamo se da smo Vam barem malo olakšali priremu biskivita, te da ste nešto naučili i dobili ideje za nove ukusne recepte bez glutena.

Autor teksta: GlutenBio, V.P.
Autor fotografija: GlutenBio
Izvor ostalih fotografija: Pexels

Facebook Twitter Google+

Povezano