Danas Vam donosimo recept za osvježavajući kolač od jabuka bez glutena. Vjerujemo da Vam je svima poznat i da su ga sve Vaše bake i majke pripremale, a mi smo se odlučili napraviti ga u bezglutenskoj verziji. Ako do sada još niste probali ispeći biskvit bez glutena, onda je ovo savršena prilika da ga isprobate.
Za uspješnu pripremu biskvita predlažemo:
-Prosijati brašno kroz sito. U ovom slučaju odmah pomiješajte brašno i prašak za pecivo i prosijte. -Žumanjke sa šećerom treba mutiti sve dok se smjesa ne udvostruči a boja iz žarko žute pređe u blijedo žutu. -Za čvrst snijeg od bjelanjaka prilikom miksanja dodamo prstohvat soli. -Pećnicu treba obavezno ugrijati na 200 stupnjeva te kad stavimo biskvit smanjiti na 180 stupnjeva. -Prilikom pečenja biskvita važno je ne otvarati pećnicu jer zbog pada temperature biskvit bi se mogao spustiti.
1.Postupak pripreme kreće odvajanjem bjelanjaka od žumanjaka. Žumanjke utučemo pjenasto zajedno sa šećerom. Kada smjesa postane pjenasta, polako dodajemo 4 žlice vode. Posebno utučemo bjelanjke u čvrsti snijeg. U žumanjke dodamo brašno s praškom za pecivo pa umiješamo bjelanjke polako da se ne ispušu.
2.Biskvit pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva te prilikom stavljanja biskvita u pećnicu temperaturu smanjimo na 180 stupnjeva. Pečemo oko 20 minuta, odnosno kad se rubovi biskvita krenu odvajati od posude a biskvit dobije lijepu zlatno žutu boju.
3.Operite, očistite, ogulite i narežite jabuke na sitnije komade te ih stavite kuhati u 1 litru vode. Kad jabuke omekane dodajte šećera po želji. Osim šećera možete dodati malo vanilije ili cimeta.
4.Odvojite malo vode od kuhanja jabuka u posebnu posudu i u nju umiješajte 2 pudinga od vanilije te dobro izmiješajte kako ne bi bilo grudica. Puding ulijte u posudu s jabukama i kuhajte još malo dok se ne zgusne.
5.Na ohlađen biskvit izlijemo kompot od jabuka i pudinga te pustimo da se dobro ohladi. Kad se kolač ohladio izmiksamo šlag te premažemo preko kompota od jabuka i pudinga.