fbpx
Podijeli recept

Kolač od jabuka bez glutena

Danas Vam donosimo recept za osvježavajući kolač od jabuka bez glutena. Vjerujemo da Vam je svima poznat i da su ga sve Vaše bake i majke pripremale, a mi smo se odlučili napraviti ga u bezglutenskoj verziji. Ako do sada još niste probali ispeći biskvit bez glutena, onda je ovo savršena prilika da ga isprobate.

Za uspješnu pripremu biskvita predlažemo:

-Prosijati brašno kroz sito. U ovom slučaju odmah pomiješajte brašno  i prašak za pecivo i prosijte.
-Žumanjke sa šećerom treba mutiti sve dok se smjesa ne udvostruči a boja iz žarko žute pređe u blijedo žutu.
-Za čvrst snijeg od bjelanjaka prilikom miksanja dodamo prstohvat soli.
-Pećnicu treba obavezno ugrijati na 200 stupnjeva te kad stavimo biskvit smanjiti na 180 stupnjeva.
-Prilikom pečenja biskvita važno je ne otvarati pećnicu jer zbog pada temperature biskvit bi se mogao spustiti.

Izvor recepta i fotografije: Glutenbio

Priprema:

  • 1.Postupak pripreme kreće odvajanjem bjelanjaka od žumanjaka. Žumanjke utučemo pjenasto zajedno sa šećerom. Kada smjesa postane pjenasta, polako dodajemo 4 žlice vode. Posebno utučemo bjelanjke u čvrsti snijeg. U žumanjke dodamo brašno s praškom za pecivo pa umiješamo bjelanjke polako da se ne ispušu.
  • 2.Biskvit pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva te prilikom stavljanja biskvita u pećnicu temperaturu smanjimo na 180 stupnjeva. Pečemo oko 20 minuta, odnosno kad se rubovi biskvita krenu odvajati od posude a biskvit dobije lijepu zlatno žutu boju.
  • 3.Operite, očistite, ogulite i narežite jabuke na sitnije komade te ih stavite kuhati u 1 litru vode. Kad jabuke omekane dodajte šećera po želji. Osim šećera možete dodati malo vanilije ili cimeta.
  • 4.Odvojite malo vode od kuhanja jabuka u posebnu posudu i u nju umiješajte 2 pudinga od vanilije te dobro izmiješajte kako ne bi bilo grudica. Puding ulijte u posudu s jabukama i kuhajte još malo dok se ne zgusne.
  • 5.Na ohlađen biskvit izlijemo kompot od jabuka i pudinga te pustimo da se dobro ohladi. Kad se kolač ohladio izmiksamo šlag te premažemo preko kompota od jabuka i pudinga.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice vode
  • 5 žlica Farabella brašna bez glutena za kolače
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 1 litra vode
  • 2 pudinga od vanilije
  • šećer po želji