Podijeli recept

Focaccia bez glutena

Focaccia bez glutena se jednostavno i brzo priprema, a okus joj je jedan kao i klasična focaccia s glutenom. Tradicionalno se priprema u Italiji i poznata je kao tanka, ali vrlo začinjena pogača. Specifična je po rupicama u tijestu koje se naprave rukama, bogatom premazu maslinovim uljem i začinskom bilju i povrćem koje stavljamo na pogaču.

Ovako pripremljena focaccia  idealna je kao samostalan obrok ili kao prilog uz razna jela. Možete ju napraviti klincima za školu ili sebi kao užinu za posao.
Mi smo za premaz koristili domaće maslinovo ulje, a za posip origano, ružmarin i bosiljak. Naravno, Vi možete staviti začine koje imate kod kuće ili još bolje ako imate svježe začinsko bilje. Naša focaccia bez glutena se odlično slaže sa začinima pa predlažemo i provalsansku mješavinu začina koja će dodatno obogatiti pogaču. Isto tako, na pogaču možete staviti mini rajčice ili masline.
Ako volite zanimljive kombinacije okusa, slobodno dodajte prosenog ili heljdinog brašna. Predlažemo onda 310 g bezglutenskog univerzalnog brašna i 40 g heljdinog ili prosenog brašna.

Focaccia bez glutena je i bez jaja i bez mlijeka, pa je idealna i za osobe koje ne smiju navedene alergene.

Autor recepta i fotografije: Bezglutenska radost

Igrajte se s kombinacijama začina i dobar tek !!

Priprema:

  • 1.Od navedenih sastojka zamijesite tijesto mikserom, pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom 30 minuta. Tijesto je mekše zato miješajte mikserom, lakše je za izradu kruha. Prebacite tijesto u kalup koji ste obložili s papirom za pečenje.
  • 2.Razvucite tijesto s rukama a one klasične rupe na focacci napravite tako da prstima (jagodice) utisnite u tijesto po cijeloj površini.
  • 3.Premažite tijesto s maslinovim uljem i posipajte s origanom, ružmarinom ili bosiljkom. Na kraju utisnite mini rajčice te masline u tijesto.
  • 4.Peći na 190 stupnjeva 35-40 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice.

Sastojci:

  • 350 g bezglutenskog brašna
  • 250 ml tople vode
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • soli (količina po želji)

Posip i premaz:

  • origano, bosiljak, ružmarin
  • mini rajčice i masline (količina po želji)