fbpx
Podijeli recept

Pogača bez glutena

Pogača bez glutena je najukusnija dok je topla, a odlična je kao zamjena za kruh.  Priprema se vrlo jednostavno i ne zahtijeva preveliko kulinarsko znanje u kuhinji pa je idealna za početnike u bezglutenskom svijetu.

Mi smo našu pogaču bez glutena napravili u obliku cvijeta, odnosno slagali smo manje loptice kako bi se kad se ispeče pravilnije kidala. Ako Vam to nije bitno, slobodno ju oblikujte u jednom komadu.

Dodatni savjeti kod pripreme:

  • Koristite dodatke za bezglutensko brašno– psyllium, tapioka ili zamjena za gluten
  • Pazite na vrijeme tretiranja tijesta– naše tijesto nema gluten, pa onda nema potrebe da se tijesto mijesi dugo
  • Dodajte mliječne proizvode u dizano tijesto bez glutena– kvasac i mliječno se vole, samim time tijesto će se lijepše dignuti
  • Pazite na temperaturu sastojaka– bitno je da su sastojci sobne temperature kako ne bi “šokirali” tijesto
  • Ako ne uspije od prve, bez brige. Dajte si vremena da naučite raditi s bezglutenskim tijestom.

Više savjeta potražite na linku: Savjeti za rad s bezglutenskim tijestom.

Pogača bez glutena je stvarno jednostavna za pripremu i svakako ju isprobajte te nam javite dojmove.

Dobar tek!

Autor recepta i fotografije: Bezglutenska radost

Svakako pogledajte i naše ostale recepte i pronađite nešto za sebe.

 

Alergeni

Priprema:

  • 1.Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Tijesto je mekše, zato miješajte mikserom lakša je izrada.
  • 2.Kad je tijesto spremno oblikujete ga u 8 kuglica i slažete ih u obliku cvijeta. Pogaču stavite u kalup promjera 26 cm u koji ste stavili papir za pečenje.
  • 3.Ostavite pogaču da se kratko diže 15 min. te je pecite na 180 stupnjeva, 35-40 minuta ovisno o jačini vaše pećnice.

Sastojci:

  • 320 g MIX B brašna Schar
  • 140 g kukuruznog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • pola jušne žlice psillyuma (po želji)
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 2 čaše jogurta ( jedna čaša 170 ml)
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica šećera