Pogača bez glutena je najukusnija dok je topla, a odlična je kao zamjena za kruh. Priprema se vrlo jednostavno i ne zahtijeva preveliko kulinarsko znanje u kuhinji pa je idealna za početnike u bezglutenskom svijetu.
Mi smo našu pogaču bez glutena napravili u obliku cvijeta, odnosno slagali smo manje loptice kako bi se kad se ispeče pravilnije kidala. Ako Vam to nije bitno, slobodno ju oblikujte u jednom komadu.
Dodatni savjeti kod pripreme:
Koristite dodatke za bezglutensko brašno– psyllium, tapioka ili zamjena za gluten
Pazite na vrijeme tretiranja tijesta– naše tijesto nema gluten, pa onda nema potrebe da se tijesto mijesi dugo
Dodajte mliječne proizvode u dizano tijesto bez glutena– kvasac i mliječno se vole, samim time tijesto će se lijepše dignuti
Pazite na temperaturu sastojaka– bitno je da su sastojci sobne temperature kako ne bi “šokirali” tijesto
Ako ne uspije od prve, bez brige. Dajte si vremena da naučite raditi s bezglutenskim tijestom.
1.Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Tijesto je mekše, zato miješajte mikserom lakša je izrada.
2.Kad je tijesto spremno oblikujete ga u 8 kuglica i slažete ih u obliku cvijeta. Pogaču stavite u kalup promjera 26 cm u koji ste stavili papir za pečenje.
3.Ostavite pogaču da se kratko diže 15 min. te je pecite na 180 stupnjeva, 35-40 minuta ovisno o jačini vaše pećnice.