fbpx
tijesto bez glutena

5 savjeta za savršeno dizano tijesto bez glutena

5 savjeta za savršeno dizano tijesto bez glutena

Dizano tijesto bez glutena je najčešća vrsta tijesta za koju dobivamo najviše upita na koji način pripremiti. Moramo napomenuti da postoje razlike između pripreme glutenskoga tijesta i tijesta bez glutena. U pravilu, ne bi trebalo biti nekih većih  problema ako se držite recepta i uputa. Ponekad se može desiti da vam ne uspije, ali vjerujte, sve je to normalno.

Za vas smo pripremili 5 najboljih savjeta po nama i sigurni smo da će vam barem malo olakšati:

   1. Koristite dodatke za bezglutensko brašno

Svi mi imamo bazno brašno koje sami kupujemo ili dobivamo na recept ako imate celijakiju. Ponekad je takav mix univerzalnog brašna potrebno obogatiti raznim dodacima kako bi priprema bila lakša.

Najčešće se koristi:

Tapioka škrob-   tapioka  se dobiva iz korijena biljke kasave. Zdrava je i lako probavljiva, a savršeno odgovara kao dodatak bezglutenskom brašnu. Tijesto se lijepo poveže te duže ostaje svježe i ne mrvi se. Osim što tapioku možemo dodavati u brašno, od nje možemo raditi u ukusna tapioka peciva.

Psyllium vlakna–  dobiva  se od  sjemena indijskog trputca, a polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećavanja svog volumena čak do 15 puta. Koriste se i kao izvor vlakana, nemaju okus i uklapaju se u brojne kombinacije. Možete ih koristiti i za izradu kruha i raznih pekarskih proizvoda. Daje rahlost i mekoću bezglutenskim pekarskim slasticama, a mi ih najčešće stavljamo u kruh i peciva.

-1 jušna žlica Psyllium praha na 500 g bezglutenskog brašna

Zamjena za gluten–  novost na našem tržištu!  Idealno za početnike jer u jednom proizvodu imate sve sastojke kako bi vaše tijesto bez glutena imalo što sličniji okus i izgled glutenskome.

 

2.  Pazite na vrijeme tretiranja tijesta

Pravila za dizano tijesto bez glutena su nešto drugačija od pravila kada radite glutensko tijesto. U većini slučajeva je bezglutensko tijesto rjeđe, pa će vam se to možda činiti krivo i dodavat ćete na svoju ruku još brašna. To je najveća pogreška koji ljudi rade jer misle da ako je smjesa rijetka, da tijesto neće valjati. Također, dizano tijesto bez glutena se ne smije previše mijesiti ili miksati, u njemu nema glutena pa nema potrebe za dužom obradom ako kod glutenskog. Kod glutenskog se tijesto više mijesi kako bi se aktivirao gluten.  Ako tijesto bez glutena budete previše “mučili” dobiti ćete kontra efekt.

 

 

3.  Dodajte mliječne proizvode u dizano tijesto bez glutena

Dodavanjem mliječnih proizvoda u dizano tijesto bez glutena, dobiti ćete teksturu tijesta koja je podatna za izradu i oblikovanje. Osim toga, dobiti ćete i na sočnosti te izbjeći suhoću tijesta. Tapioka i mliječni proizvodi se vole pa ih slobodno kombinirajte.

4. Pazite na temperaturu sastojaka

Sastojci koje dodajte u dizano tijesto moraju biti sobne temperature. Npr: jaja, maslac, vrhnje, mlijeko i sir. Sastojci ne smiju biti hladni jer  tako šokirate tijesto i sama izrada na koncu završi loše jer tijesto se neće dignuti dobro, a to zaista ne želimo.

Također, u dizano tijesto bez glutena morate dodati i kvasac. Pripazite na pripremu kvasca, odnosno na temperaturu sastojaka:

Priprema svježeg kvasca:

– 1 vrećica suhog kvasca
– 200 ml toplog mlijeka ili vode
– 1 čajna žlica šećera
– 1 čajna žličica bezglutenskog brašna

Sve sastojke pomiješati u posudi te prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac digne.

 

5. Mekana korica i lijepa boja bezglutenskog tijesta

Kako bi korica vašeg kruha ili peciva imala lijepu boju, premažite ih jajem, maslacem ili maslinovim uljem. Ako vam je korica tvrda, poslužite se trikom da tek pečeni kruh ili peciva prekrijete mokrom čistom krpom, kako bi korica tako popustila.

 

Na kraju, najvažnije je da nikad ne odustanete. Potrudite se, pitajte nas jer mi smo tu za Vas.

 

Kako bi naša Adrijana koja održava radionice rekla: “Nemojte se bojati tijesta bez glutena”.

Autor članka: GlutenBio
Izvor: Bezglutenska Radost

Facebook Twitter Google+

Povezano