Podijeli recept

Tapioka peciva bez glutena

Sigurno ste čuli za sve popularniju tapioku, ali nikako da se odlučite uvrstiti ju u svoju prehranu.  Uz ova jednostavna tapioka peciva bez glutena to će se sigurno promijeniti. Prije nego što Vam otkrijemo recept za savršeno tapioka tijesto od kojeg možete pripremati razne oblike peciva, kruščića ili lepinja, idemo prvo saznati što je tapioka.

-dobiva se od duguljastog korijena biljke kasava koja raste u Brazilu i Indiji
-sadrži do 80% lako probavljivog škroba koji potiče rast dobrih bakterija u crijevima
-nizak GI te je savršena za dijabetičare
-snižava kolesterol
-smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti
-regulira probavu i potiče mršavljenje
-velik izvor vlakana
-bez okusa i mirisa
-sadrži: vitamin B, željezo, kalij, magnezij, cink, mangan itd.
-najčešće se koristi kao dodatak kruhu i pecivima
-ne sadrži gluten
-poboljšava teksturu i vlagu u tijestu
-savršena za pripremu prirodnih pudinga
-osim u prehrambene, koristi se i u kozmetičke svrhe (njega kože, razne maske za lice)

Dobar tek!

 

Izvor recepta i fotografije: Adrijana Bručić sa bloga Bezglutenska radost.

Alergeni

    Priprema:

    • 1.U posudu staviti bezglutensko brašno, tapioku, prašak za pecivo te posolite i promiješajte. Dodati jogurt, posni sir, jaja, ulje  te umjestiti glatko, ali čvrsto tijesto. Po potrebi dodavati još bezglutenskog brašna. Tijesto je zaista univerzalno od njega možete raditi lepinje,slance,kiflice,pletenice,peciva. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 25 minuta (ovisno o jačini pećnice).
    • 2.Pred kraj rastopiti malo maslaca te ih premazati peciva i vratiti natrag u pećnicu da dobiju lijepu zlatnožutu boju. Osim maslaca  možete koristiti i razne sjemenke ili naribati sir koji će dodatno obogatiti vaša peciva. Ovako pripremljena peciva od tapioke bez glutena možete pripremati svakodnevno jer su brzo gotova a tijesto možete oblikovati u razne oblike.

    Sastojci:

    • 250 grama posnog sira
    • 1 jogurt
    • 1 prašak za pecivo
    • sol
    • 2 jušne žlice ulja
    • 100 g tapioke
    • 310 g univerzalnog brašna bez glutena
    • 2 jaja
    • malo maslaca za premaz peciva