fbpx
smeta gluten

10 znakova da Vam smeta gluten

10 znakova da Vam smeta gluten

Mislite da Vam smeta gluten?

Gluten je proteinska komponenta prisutna u pšenici, raži i ječmu – žitaricama koje su u većoj ili manjoj mjeri prisutne u svakodnevnoj prehrani. Proteini glutena osiguravaju elastičnost i ”ljepljivost” proizvodima od brašna zbog čega zauzimaju cijenjeno mjesto u pekarskoj industriji.

10 ZNAKOVA DA VAM SMETA GLUTEN:

 

1) PROBAVNE SMETNJE:
Nakon konzumacije glutena često se može osjetiti težina i bol u želudcu. Vrlo često dolazi do nadutosti, plinova, proljeva ili čak zatvora. Također ponekad se zna javiti umor te pad koncentracije nakon konzumacije glutena.

2) PROMJENE NA KOŽI
Osobe koje imaju celijakiju, intoleranciju ili alergiju na gluten često se žale na izrazito neugodnu suhoću kože. Njihova koža je protanjena i peruta se a vrlo često imaju i takozvanu “pileću kožu” (Keratoza pilaris) na rukama i bedrima. Ponekad se nakon konzumacije javi i sitni crveni osip ili svrab kože. Ukoliko imate neki od ovih problema, svakako se prvo obratite liječniku.

3) AUTOIMUNE BOLESTI
Zdravlje čovjeka počinje u crijevima. Vjeruje se da autoimmune bolesti dolaze od crijeva, odnosno od propusnih crijeva. Ukoliko ne podnosite gluten, doći će do propusnih crijeva i tako postoji mogućnost od nastajanja drugih autoimunih bolesti. Najčešće se s ne podnošenjem glutena povezuju autoimmune bolesti štitnjače ( Hashimoto), artritis, lupus, psorijaza, MS, ulcerozni kolitis. Kod autoimunih oboljenja, preporuka je izbaciti gluten jer se pokazalo da donosi poboljšanje kod navedenih bolesti. Ukoliko imate neku autoimunu bolest, prije izbacivanja glutena se obavezno konzultirajte sa liječnikom.

Ako mislite da Vam smeta gluten ili da bolujete od celijakije, nipošto ne prelazite na bezglutensku prehranu prije nego što se posavjetujete s liječnikom i obavite sve potrebne specijalističke pretrage!

 

4) NEUROLOŠKI SIMPTOMI
Česte glavobolje ili migrene mogu biti povezane s glutenom. Vrtoglavice, zamagljenje vida i slaba koncentracija također mogu biti znak da vam smeta gluten. Dr. neurolog David Perlmutter u svojoj knjizi “Bolji mozak” navodi da gluten može čak uzrokovati i lezije na mozgu koje nisu specifične ni za jednu autoimunu bolest već navodi da nastaju baš od štetnosti glutena.

 

5) HORMONSKA NERAVNOTEŽA
Ukoliko vam smeta gluten, tijelo će reagirati tako da će se početi braniti od njega i razviti će antitijela. Najčešće dolazi to povišenih antitijela štitnjače, odnosno dolazi do upale. Disbalans hormona štitnjače može poprilično remetiti svakodnevni život. Osim štitnjače može doći do neravnoteže kortizola.

 

6) PROBLEMI SA ZGLOBOVIMA I MIŠIĆIMA
Ponekad se ne podnošenje glutena može odraziti na zglobove i mišiće. Najčešće dolazi do oticanja i boli zglobova dok kod mišića dolazi do jake boli u potkoljenicama.

 

7) PROMJENE RASPOLOŽENJA
Iako do promjene raspoloženja može doći i od drugih stvari, ponekad čak i hrana može biti okidač. Naime, osobe kojima smeta gluten često vrlo brzo nakon konzumacije glutena osjete promjene u vidu neraspoloženja. Može se zaključiti da to doga dolazi zbog nelagode i drugih probavnih tegoba. U nekim slučajevima može doći i do depresije kaoiI do anksioznosti.

 

8) POREMEĆAJ VITAMINSKOG-MINERALNOG STATUSA
Kao što smo već rekli, naše zdravlje započinje u crijevima. Crijevne resice su vrlo bitne za naš organizam ali ako su oštećene, dolazi do problema. Između ostalog, smatra se da i gluten oštećuje naša crijeva pa crijevne resice ne mogu apsorbirati hranjive vitamine i minerale iz hrane koju konzumiramo. Svakako preporučujemo da mjerenje vitamina i minerala kod liječnika.

9) SLABO RAZVIJANJE KOD DJECE
Zbog nedostatka vitamina i minerala ponekad može doći do zastoja/kašnjenja u razvoju.

10) STALNI UMOR
Određeni ljudi nakon konzumacije glutena osjete umor i opću slabost organizma.

 

Svi ovi znakovi mogu upućivati i na neke druge bolesti.  Ali upravo ovi znakovi su najčešći, pozitivno je to što nakon izbacivanja glutena, skoro svi nestanu i smire se. Još jednom naglašavamo da je vrlo bitno prije bezglutenske prehrane, konzultirati se sa liječnikom i obaviti sve pretrage.

 

 

 

Autor: GlutenBio, V.P.
Izvor fotografija: https://www.pexels.com

Facebook Twitter Google+

Povezano