fbpx
dorucak bez glutena

Doručak bez glutena, ideje i savjeti

Doručak bez glutena, ideje i savjeti

Doručak bez glutena!

Doručak bez glutena?! Vrlo često dobijemo upite što jesti za doručak. Osobe koje nisu na bezglutenskoj dijeti nemaju toliko problema oko odabira doručka jer im se najčešće doručak svodi na pekare i slična brza rješenja. Znamo da je doručak najbitniji obrok u danu te da treba biti nutritivno bogat kako bi dan mogli započeti puni energije. Ne moramo Vam ni govoriti da se doručak ne smije preskočiti, iako većina ljudi to radi.

Kad ste na bezglutenskoj prehrani, stvari su malo drugačije. Ako ujutro preskočite doručak, vrlo brzo ćete osjetiti glad, a tu onda nastaje problem jer nemate puno opcija za doručak bez glutena nakon što odete na posao, školu i sl. Zato je važno da ujutro doručkujete ili si ponesete obrok na posao ili u školu. Kako ne bi poslije imali brigu što ćete jesti.

I nama se desi ponekad da ne doručkujemo ali onda vrlo dobro znamo što će se kroz cijeli dan događati. Ako ujutro ne pojedete kvalitetan doručak, bit ćete brzo gladni. Tad najčešće pojedemo nešto slatko bez glutena i to nam daje trenutnu sitost. Šećer u krvi naglo poraste ali onda i naglo padne, osjetimo opet jaku glad  slabost. Posežemo opet za nečim slatkim i tako se vrtimo u krug sve dok ne dođemo do konkretnog obroka.

Na kraju Vam se dan svodi na samo jedan kvalitetan obrok, umjesto da od početka dana počnete razmišljati kad i što pojesti. Vjerujte da onda ne bi bilo situacija da morate pod hitno pojesti nešto slatko jer vas je uhvatila nagla glad.

doručak bez glutena

SMJERNICE ZA DORUČAK BEZ GLUTENA:
 • Večer prije pripremite osnovne sastojke
 • Iskoristite ostatke od večere
 • Budite kreativni
 • Pripazite da za doručak ne konzumirate previše ugljikohidrata
 • Razmišljajte o tome što bi mogli jesti te si isplanirajte obroke za nekoliko dana unaprijed.

Doručak bez glutena može kao i svaki doručak biti ukusan, zdrav i najbitnije zasitan. Znamo da smo ujutro svi na knap s vremenom, mi Vam predlažemo da večer prije pripremite osnovne sastojke za Vaš doručak bez glutena te da unaprijed smislite što ćete si pripremiti kako bi uštedjeli na vremenu ujutro.

 

doručak bez glutena

PRIJEDLOZI ZA DORUČAK BEZ GLUTENA
 • jaja u svim mogućim oblicima (kajgana s povrćem ili šunkom, kuhano jaje, deblja palačinka od jaja)
 • kaše (brze instant kaše koje samo prelijete mlijekom, vodom ili jogurtom. Dodajte omiljeno voće ili žlicu kakaa i vaša kaša je spremna)
 •  topli sendviči ili bezglutenski toast ( kako bi nutritivno ipak obogatili obrok, predlažemo domaći namaz od avokada ili slanutka uz dodatak povrća)
 • smoothie (ponekad ubacite i smoothie u prehranu, započnite dan bombom vitamina i hranjivih sastojaka. Dodatno ga obogatite chia sjemenkama ili psyllium ljuskicama)
 • ostatci večere (komadić mesa koji nam je ostao od večere možemo iskoristiti za doručak. Nasjeckajte ga na manje komadiće i umiješajte u miješanu salatu, po želji dodajte i feta sir.
 • svježi sir i domaći suhi proizvodi (nama najdraži odabir, konkretan i domaći doručak koji će vas sigurno držati sitima do ručka)

 

Izvor slike: free stock photos
Tekst: GlutenBio

Facebook Twitter Google+

Povezano