fbpx
skriveni gluten

Skriveni gluten u svakodnevnom životu

Skriveni gluten u svakodnevnom životu

Skriveni gluten može biti razlog zbog kojeg se još uvijek osjećate loše iako ste na bezglutenskoj prehrani.

Ako imate celijakiju, čak i mala doza glutena može rezultirati još uvijek nedovoljno dobrim nalazima i povlačenjem simptoma.

 

Svakodnevno se susrećemo s kupcima koji su izbacili gluten iz prehrane ali i dalje se ne osjećaju dobro. Tad ih upozoravamo da možda konzumiraju skriveni gluten i da zbog toga se možda neki simptomi još nisu povukli.

 

Bitno je konzumirati isključivo deklariranu hranu bez glutena, čitati alergene i deklaracije na proizvodima.

 

Donosimo Vam 10 primjera u kojima se može pronaći skriveni gluten:

 

1.KOZMETIKA

Koža je naš najveći organ i sve što nanosimo na nju ulazi u naš organizam. Gluten se može apsorbirati kroz kožu pa je vrlo bitno koje proizvode nanosite na Vašu kožu, pogotovo ako Vam je koža sklona i dermatitisu. Razni gelovi za tuširanje, losioni i ulja, kreme za lice ali i ruževi mogu sadržavati gluten.

Problematičan sastojak može biti vitamin E koji većinom dolazi iz pšenice, proteini iz žitarica kao i ulje pšenice koje se koristi za njegu kože.

 

 

2.LIJEKOVI I DODATCI PREHRANI

Čak i u lijekovima može biti glutena, zato je vrlo bitno liječniku prije prepisivanja lijeka naglasiti da imate celijakiju kako bi Vam odredio pravilan lijek.

Pripazite i kod lijekova koji se izdaju bez recepta, čitajte deklaracije i savjetujte se s ljekarnikom. Skriveni u lijekovima se može pronaći u obliku škroba, za kojeg najčešće ne piše kojeg je porijekla.

Srećom, u današnje vrijeme se sve više izbjegava upotreba glutena u lijekovima kako bi se pacijentima ali i liječnicima olakšalo.

 

3.SKRIVENI GLUTEN U SJEMENKAMA I SUŠENOM VOĆU

Sjemenke su posebno rizične jer se najčešće pakiraju u tvornicama u kojima se pakiraju i neke druge glutenske sjemenke ili žitarice.

Tako na primjer u sjemenkama lana možete pronaći sjemenku neke druge žitarice koja sadrži gluten. To se događa jer prilikom pakiranja dolazi do kontaminacije, prostor za pakiranje i skladištenje nije dovoljno dobro odvojen.

Sušeno voće kao smokve, marelice, datulje i sl. se često posipa brašnom, koje ponekad prilikom kupovine nije oku vidljivo te je rijetko naznačeno na deklaraciji.

 

  1. ZAČINI
  2. PLASTELIN
  3. PRERAĐENO MESO
  4. GOTOVI UMACI I JUHE IZ VREĆICE
  5. HRENOVKE I PAŠTETE
  6. LJEPILO NA KUVERTAMA
  7. PASTA ZA ZUBE

 

Naš savjet je da kupujete isključivo deklarirane proizvode bez glutena, no ako ponekad niste u mogućnosti onda svakako dobro pročitajte deklaracije i pazite da su navedeni alergeni. Na taj način ćete smanjiti rizik od konzumacije skrivenog glutena.

 

Autor teksta: GlutenBio
Izvor fotografije: https://www.pexels.com/

Facebook Twitter Google+

Povezano