Pon-pet: 09 - 20, sub: 09 - 15
+385 1 551 3941
Prehrana bez glutena, savjeti za početnike

Prehrana bez glutena? Zašto baš bez glutena? U današnje vrijeme sve je više osoba kojima smeta odnosno koje ne podnose gluten. Najpoznatija svima je celijakija ali tu je još i intolerancija na gluten kao i alergija. Nažalost, jedini lijek svim tim bolestima je samo i isključivo prehrana bez glutena.

 

Ako ste upravo dobili dijagnozu celijakije, sigurno imate puno upitnika iznad glave što i kako dalje?! No, sigurno osjećate i olakšanje jer ste konačno otkrili što je uzrok svim Vašim problemima s kojima ste se mučili a to je gluten.  Prehrana bez glutena je spas za Vas i morate to shvatiti vrlo ozbiljno.

Znamo da se čini zastrašujuće ali vjerujte neće uvijek biti tako.  Jednom kad osjetite poboljšanje i da se vaše tijelo oporavlja od glutena, ništa više vam neće biti problem.

 

SUOČAVANJE SA DIJAGNOZOM I PRILAGODBA

 

Pa hej! Uvijek može gore. Iako ste sad sigurno zbunjeni, polako, vjerujte da će sve biti dobro. Svaka promjena u životu nije laka ali se čovjek s vremenom navikne. Prehrana bez glutena će vratiti vaš organizam i tijelo u normalu.

Svi probavni, kožni  i ostali problemi će s vremenom nestati, tijelo će se polako oporavljati od štete koju je nanio gluten. U ovoj fazi najbitnije se je informirati kako bi se greške svele na minimum.

Tu vam svakako preporučujemo da se obratiti udruzi Celivita koja će Vas uputiti i biti podrška u vašem novom životu bez glutena. Osim kod njih, odgovore na sva vaša pitanja možete dobiti i kod nas. Naše osoblje također ne konzumira gluten dugo godina i možemo reći da  znamo  kako Vam je jer smo i sami prošli isto.

 

PREHRANA BEZ GLUTENA. KAKO ORGANIZIRATI SVAKODNEVNI ŽIVOT

 

Prvo i osnovno morate izbaciti sve namirnice iz vaše kuhinje koje sadrže gluten. Ukoliko ostali članovi nemaju problem s glutenom onda je bitno da se vaše i njihove glutenske namirnice pravilno odvoje, da se ne nalaze na istoj polici te da pogotovo brašna  budu dobro zatvorena.

Po nama, jedna od najbitnijih stvari je informirati svoje ukućane, kolege na poslu i rodbinu. Jasno im dati do znanja koliko je bitno da ne jedete gluten, zamoliti ih da pripaze na kontaminaciju te da je prehrana bez glutena vaš jedini lijek.

Teško je reći kako se organizirati jer svi imamo drugačiji način života i obaveze.  Ono što Vam možemo reći je to da ćete početi puno više razmišljati što i kad jesti. To zapravo i nije toliko loše jer ćete samim time unositi i kvalitetnije namirnice. Organizirajte si obroke dan ranije i ponesite u školu ili na posao.

Svakako imajte uvijek uz sebe nešto od hrane jer nikad ne znate koliko ćete se negdje zadržati, a u slučaju da ogladnite, pekare i brza hrana više nisu opcija. Prehrana bez glutena i nije tako komplicirana kao što se sad čini, samo kao i za sve u životu, treba vremena da se uhodate.

Prehrana bez glutena nije noćna mora. Ako ste dobili dijagnozu celijakije, bitno je da gluten izbacite odmah. Informirajte se u našoj udruzi, čitajte pažljivo deklaracije i jedite raznoliko.

 

prehrana bez glutena

 

Besplatna dostava za narudžbe iznad 300,00 kn! Članovi udruge Celivita imaju 10 % popusta na kupovinu. (Raspitajte se u udruzi za promo kod)