Podijeli recept

Čokoladna torta bez glutena

Čokoladna torta bez glutena je prava poslastica za sve ljubitelje slastica.  Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i malo vremena imati ćete ovu ukusnu čokoladnu tortu koja je savršena za sve oblike slavlja, ali i onda kad Vam treba samo nešto slatko.

“Sve je dobro ako je napravljeno od čokolade”- kaže jedan poznati citat, a mi se slažemo da će se ova čokoladna torta bez glutena apsolutno svima svidjeti.

Čokoladna torta bez glutena je izgledom jednostavna pa imate puno prostora za vašu kreativnost oko ukrašavanja. Mi smo ju posuli sitno mljevenim lješnjakom koji savršeno odgovara uz čokoladu. Vi možete ostaviti tako kako je ili napraviti vlastite ukrase od čokolade.

Dobar tek!

Autor recepta i fotografije: Adrijana Bručić sa bloga Bezglutenska radost.

Alergeni

    Priprema:

    • 1.U posebnoj posudi odvojiti 5 žumanjaka od bjelanjaka. U žumanjke dodati šećer te pjenasto umutiti. Kad se šećer otopi, a smjesa postane pjenasta i svijetle žute boje, dodati ostale sastojke. Prvo dodajemo mlijeko i prethodno otopljen, ali malo rashlađen maslac. Promiješamo da se sjedine sastojci. Zatim dodajemo brašno koje smo prethodno promiješali s praškom za pecivo i kakaom. Sve dobro izmiješati da se svi sastojci sjedine.
    • 2.U drugoj posudi umutimo čvrsti snijeg od preostalih bjelanjaka. Kad je snijeg čvrst, lagano ga umješavamo kuhačom u smjesu od jaja i brašna koju su prethodno napravili. Za ovu tortu koristimo kalup za torte od 26 cm promjera. Biskvit stavljamo peći na 180 stupnjeva na 15 do 20 minuta. Kada je biskvit gotov, te kad se malo ohladi, prelijemo ga mlijekom.
    • 3.Na pari rastopiti čokoladu pomiješanu s vrhnjem za šlag i miješati dok se smjesa ne spoji. Čokoladnu glazuru preliti preko biskvita koji se nalazi u kalupu. Tortu ostaviti na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne ohladi, a zatim je staviti u hladnjak na par sati da se stisne. Kad se torta dobro stisne i ohladi, vadimo ju lagano iz kalupa.

    Sastojci za biskvit:

    • 5 jaja
    • 180 g MIXB brašna (SCHAR)
    • 2 jušne žlice kakaa
    • 4 jušne žlice šećera
    • 60 g maslaca (rastopljenoga)
    • 100 ml mlijeka
    • 1 prašak za pecivo
    • 100 ml mlijeka za preljev biskvita

    Glazura:

    • 500 ml vrhnja za šlag
    • 350 g čokolade za kuhanje