Čokoladni kolač bez glutena za sve obožavatelje slatkoga. Inspiracija za ovaj recept nam je bila poznata Ferrero torta koju smo malo prilagodili i izmijenili po našem guštu. Rezultat je sočan kolač koji se topi u ustima i sigurni smo da će se ljubitelji čokolade biti oduševljeni.
Za čokoladni kolač bez glutena su nam potrebna dva biskvita, mi smo ih pekli jedan po jedan od navedenih sastojaka. Ukoliko želite biti brži, možete sastojke staviti duplo i ispeći jedan biskvit te ga onda prerezati.
Izvor recepta: V.P., GlutenBio Izvor fotografije: PilašPhoto
Alergeni
Priprema biskvita i kreme:
1.U većoj posudi odvojite 3 bjelanjka i dodajte 125 g šećera. Umiksajte u čvrsti snijeg. U drugu posudu stavite žutanjke i 30 g rastopljenog maslaca. Izmiksajte dok se ne poveže, a zatim polako dodajte 75 g brašna, pola vrećice praška za pecivo, 15 g kakaa i na kraju 40 g mljevenih lješnjaka. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine pazeći da Vam ne ostanu grudice od brašna. Kad su obje smjese spremne, spojite ih na način da ih lagano umješavate kuhačom pazeći da snijeg ostane što čvršći.
2.Biskvit pecite na papiru za pečenje oko 15-20 minuta na 180 stupnjeva. Mi smo koristili standardni protvan koji se dobije uz pećnicu. Ako niste sigurni da li je biskvit pečen, zabodite čačkalicu i ako ona ostane suha znači da je biskvit gotov.
3.Priprema kreme za čokoladni kolač bez glutena:
4.U velikoj posudi izradite pola litre slatkog vrhnja te u njega dodajte pola kile mascarpone sira. Malo miksajte dok se ne poveže, a zatim dodajte 400 g čokoladnog namaza. Kad se sastojci sjedine, dodajte još postepeno 10 žlica mljevenih lješnjaka.
5.Prije nego što počnete slagati kolač, kremu si podijelite na dva dijela. Prvo stavljate jedan biskvit pa polovicu kreme, zatim drugi biskvit i na kraju završni sloj kreme. Za potpuni užitak i lakše rezanje, čokoladni kolač bez glutena stavite hladiti par sati.