Čupavci bez glutena su vrlo jednostavni za pripremu, a rezultat je mekana i sočna slastica koja će se svima svidjeti. Idealni su za sve prigode, ali i za dane kada Vam se samo jede nešto slatko. Idealni su za sve ljubitelje čokolade i kokosa, no ako ne volite kokos, slobodno ih pospite mljevenim lješnjacima ili bademima.
1.U posebnoj posudi istući bjelanjke u čvrsti snijeg, a u drugoj posudi izmiksati žumanjke sa šećerom dok smjesa ne bude pjenasta i blijeda.
2.Mlijeko, omekšali maslac i ekstrakt vanilije ili rum dodajte u smjesu od žumanjaka i malo promiješajte.
3.Pomiješajte brašno za kolače i prašak za pecivo te polako dodajte u smjesu.
4.Kad se smjesa sjedini, žlicom u smjesu dodajte bjelanjke i polako miješajte da se sve sjedini.
5.Smjesu izlijte u kalup koji ste obložili papirom za pečenje.
6.Čupavci bez glutena se peku 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva. (ovisno o jačini vaše pećnice)
7.Dok se biskvit peče, pripremite umak
8.Na laganoj vatri zagrijte 200 ml mlijeka. Kad mlijeko postane skoro kipuće, dodajte 50 g maslaca i 200 g čokolade za kuhanje koju ste nakidali na komadiće.
9.Malo promiješajte i maknite s vatre. Cijelo vrijeme miješajte kako bi se čokolada i maslac otopili od temperature mlijeka i lijepo sjedinili.
10.Umak je spreman kad se čokolada otopi i smjesa postane kremasta.
11.Nakon što se biskvit ispeče i prohladi, narežite ga kocke. Svaku kocku umočite u čokoladni umak i zatim u kokos mrvice.
12.Čupavce poslužite uz šalicu kave ili za klince uz kakao. Ovako pripremljeni mogu stajati i nekoliko dana u hladnjaku, naravno ako prežive toliko.