fbpx
Podijeli recept

Fritule bez glutena

Fritule bez glutena? Ma nema problema, donosimo Vam recept za najlakše ali i najfinije fritule koje smo probali. Iako smo ih pripremali i u božićno vrijeme, fritule se u nekim krajevima tradicionalno pripremaju i u vrijeme maskenbala.

Autor recepta i fotografije: Amalija Jurjević Delišimunović

Alergeni

    Priprema:

    • 1.U veću posudu stavite 2 jaja, 3 žlice šećera i 1 vrećicu vanil šećera. Uzmite mikser i dobro izradite sve dok ne dobijete rahlu svijetlo žutu smjesu. Uz miješanje dodajte jedan jogurt i jedno kiselo vrhnje. Miksajte sve dok se smjesa ne sjedini. Zatim postepeno dodajte 390 g brašna mix B u koje ste prethodno umiješali 10 g kukuruznog brašna i jednu vrećicu praška za pecivo.
    • 2.Nastavite miksati, kad se smjesa sjedini dodajte prstohvat soli, ruma po želji te limunove korice. U smjesu možete dodati i grožđice ili 1 ribanu jabuku. Smjesa ne smije biti tvrda ali niti tekuća. Kad se sve sjedinilo, pustite smjesu da odstoji 10 do 15 minuta.
    • 3.U većem loncu zagrijati ulje. Potrebno je paziti da ulje ne bude prevruće kako fritule ne bi izvana pocrnile a iznutra ostale sirove. Kako bi naše fritule bez glutena imale lijepi oblik, koristit ćemo dvije čajne žličice i to tako da zagrabimo jednom čajnom žličicom smjesu (ne punu) a drugom žličicom smjesu poguramo u ulje. Pripazite da ih ne stavite previše u ulje jer fritule prilikom prženja dodatno narastu. Peći ih par minuta, odnosno do željene boje uz povremeno okretanje.
    • 4.Kad su fritule gotove, prebacite ih na ubrus kako bi upio višak masnoće. Fritule bez glutena prelijte čokoladom, šećerom u prahu ili po želji.

    Sastojci za fritule bez glutena:

    • 2 jaja
    • 3 žlice šećera
    • 1 vrećica vanil šećera
    • 1 čaša čvrstog jogurta
    • 1 čaša kiselog vrhnja
    • prstohvat soli
    • 390 g Schär mix B brašna
    • 10 g kukuruznog brašna
    • 1 vrećica praška za pecivo
    • rum, limunova korica i grožđice po izboru
    • 1 ribana jabuka (isto po želji)