fbpx
Podijeli recept

Krafne bez glutena

Krafne bez glutena više nisu nemoguća misija jer Vam donosimo provjereni recept. Vrijeme je maškara i u većini krajeva se priprema baš ova slastica, ove godine Vi pripremite svoje prve krafne bez glutena za koje neće baš nitko primijetiti da su bez glutena.

Autor recepta i fotografija: Bezglutenska radost

Za početak je važno naglasiti da svi sastojci moraju biti sobne temperature.

Alergeni

    Priprema:

    • 1.Ugrijte 550 ml mlijeka te u njega stavite kocku svježeg kvasca, 1 čajnu žličicu šećera i 1 čajnu žličicu brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
    • 2.Prvo trebate prosijati 850 g brašna te si onda odmah odvojite 50 g za brašniti podlogu. Zatim u veću posudu dodajte brašno, tapioku i prašak za pecivo.
    • 3.U posebnoj posudi izmiksajte maslac s 35 g šećera i 1 vrećicom vanili šećera. U manjoj posudi umutite 2 cijela jaja i 2 žumanjka.
    • 4.Kad je kvasac spreman stavite u brašno maslac, jaja i rum. Lagano dodajte kvasac s mlijekom u brašno te dobro izmiksajte da se svi sastojci povežu. Tijesto je mekše zato miješajte s mikserom koristeći spiralan nastavak. Tako ćete puno lakše izraditi tijesto. Kad je tijesto spremno prebacite ga na radnu površinu, pobrašnite je i još malo tijesto izmijesite.
    • 5.Da Vam bude lakše tijesto si podijelite na dva ili tri dijela. Razvaljajte tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm). Uzmite čašu ili modlu te izrežite krafne. Krafne pokrijte čistom krpom i pustite ih da se dižu barem 2 sata na toplom. Prostorija u kojoj krafne odmaraju neka isto tako bude topla, krafne će Vam se ljepše dignuti.
    • 6.Kad se krafne dignu, pripremite lonac s debljim dnom i u njega stavite ulja. Pripazite na količinu ulja jer krafne moraju plivati,ali ako želite crtu na krafnama, dno krafne se mora uroniti pa kad je okrenete da sredina nije potpuno u ulju. Tako će Vam ostati bijela crta u sredini krafne. Pripazite da kada stavljate krafne u ulje da prvo stavite onaj gornji dio krafne koji se dizao. Pecite ih u vrućem ulju na umjerenoj vatri. Krafne su dosta brzo gotove pa ih okrenite da budu pečene jednako sa svake strane i pazite da Vam ne zagore.
    • 7.Izvadite ih na ubrus da se iscijede od viška ulja. Kad se krafne bez glutena ohlade napunite ih željenim namazom.

    Sastojci za krafne bez glutena:

    • 800 g MIX B brašna Schar (+ 50 g za brašniti radnu površinu)
    • 50 g Farabella tapioke
    • 2 žumanjka
    • 2 cijela jaja
    • 1/2 vrećice praška za pecivo
    • 1 kocka svježeg kvasca
    • 35 g šećera (po želji dodajte više šećera ako volite slađe krafne)
    • 1 vrećica vanili šećera
    • 100 ml ruma
    • 100 g maslaca (sobne temperature)
    • 550 ml toplog mlijeka