Krafne bez glutena više nisu nemoguća misija jer Vam donosimo provjereni recept. Vrijeme je maškara i u većini krajeva se priprema baš ova slastica, ove godine Vi pripremite svoje prve krafne bez glutena za koje neće baš nitko primijetiti da su bez glutena.
Za početak je važno naglasiti da svi sastojci moraju biti sobne temperature.
Alergeni
Priprema:
1.Ugrijte 550 ml mlijeka te u njega stavite kocku svježeg kvasca, 1 čajnu žličicu šećera i 1 čajnu žličicu brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
2.Prvo trebate prosijati 850 g brašna te si onda odmah odvojite 50 g za brašniti podlogu. Zatim u veću posudu dodajte brašno, tapioku i prašak za pecivo.
3.U posebnoj posudi izmiksajte maslac s 35 g šećera i 1 vrećicom vanili šećera. U manjoj posudi umutite 2 cijela jaja i 2 žumanjka.
4.Kad je kvasac spreman stavite u brašno maslac, jaja i rum. Lagano dodajte kvasac s mlijekom u brašno te dobro izmiksajte da se svi sastojci povežu. Tijesto je mekše zato miješajte s mikserom koristeći spiralan nastavak. Tako ćete puno lakše izraditi tijesto. Kad je tijesto spremno prebacite ga na radnu površinu, pobrašnite je i još malo tijesto izmijesite.
5.Da Vam bude lakše tijesto si podijelite na dva ili tri dijela. Razvaljajte tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm). Uzmite čašu ili modlu te izrežite krafne. Krafne pokrijte čistom krpom i pustite ih da se dižu barem 2 sata na toplom. Prostorija u kojoj krafne odmaraju neka isto tako bude topla, krafne će Vam se ljepše dignuti.
6.Kad se krafne dignu, pripremite lonac s debljim dnom i u njega stavite ulja. Pripazite na količinu ulja jer krafne moraju plivati,ali ako želite crtu na krafnama, dno krafne se mora uroniti pa kad je okrenete da sredina nije potpuno u ulju. Tako će Vam ostati bijela crta u sredini krafne. Pripazite da kada stavljate krafne u ulje da prvo stavite onaj gornji dio krafne koji se dizao. Pecite ih u vrućem ulju na umjerenoj vatri. Krafne su dosta brzo gotove pa ih okrenite da budu pečene jednako sa svake strane i pazite da Vam ne zagore.
7.Izvadite ih na ubrus da se iscijede od viška ulja. Kad se krafne bez glutena ohlade napunite ih željenim namazom.
Sastojci za krafne bez glutena:
800 g MIX B brašna Schar (+ 50 g za brašniti radnu površinu)
50 g Farabella tapioke
2 žumanjka
2 cijela jaja
1/2 vrećice praška za pecivo
1 kocka svježeg kvasca
35 g šećera (po želji dodajte više šećera ako volite slađe krafne)