Orahnjača bez glutena je nešto za što nas često pitate da li imamo recept. Često smo ju pripremali na našim radionicama, ali sad je došlo vrijeme da i svi vi koji niste mogli biti na radionici isprobate. Sigurni samo da će Vam se svidjeti!!
Recept za tijesto je univerzalan, ali nadjev možete stavljati po želji kao npr. mak.
Orahnjača bez glutena je tradicionalna slastica pa neka se i ovih dana pronađe na vašem stolu.
1.Prvo pripremite kvasac na način da u posudu stavite toplo mlijeko, kvasac, šećer i brašno. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
2.Kad je kvasac gotov, dodajte maslac, jaja, brašno sa šećerom,malo soli i naribanu koricu limuna. Koristite mikser sa spiralnim nastavkom i umijesite tijesto. Kad se tijesto sjedini, ostavite ga na toplom da se diže.
3.Kad se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i kratko premijesite. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm.
4.Orahe, šećer i rum stavite u zdjelu i zalijte vrućim mlijekom te promiješajte da se sve sjedini.
5.Na razvaljano tijesto ravnomjerno namažite nadjev i zarolajte u roladu. Prebacite u kalup i ostavite da se diže još pola sata.
6.Prije pečenja ih premažite žumanjkom i mlijekom te ih stavite peći na 180 stupnjeva 30 do 35 minuta.
Sastojci za tijesto:
540 g mix B Schar brašna + 60 g za brašniti podlogu
100 g rastopljenog maslaca
2 jaja
3 do 4 jušne žlice šećera
naribana korica limuna
prstohvat soli
SASTOJCI ZA KVASAC: 1 kocka svježeg kvasca, 1 čajna žlica šećera, 1 čajna žlica brašna i 300 ml toplog mlijeka