Pinca bez glutena? Nema problema !! Pinca se nekada radila samo u Dalmaciji ali danas je raširena i u drugim dijelovima Hrvatske. Uljepšajte svoj uskrsni stol i napravite pravi blagdanski ugođaj uz mirisnu i punu okusa pincu. Donosimo Vam jednostavan recept za pincu bez glutena koja će oduševiti baš svakoga.
Ukoliko imate alergiju na jaja, možete za zamjenu koristiti lanene sjemenke. Zamjena za 1 jaje je jedna jušna žlica lanenih sjemenki s 2 do 3 žlice tople vode. Za premaz pince koristite mlijeko ili rastopljeni maslac.
Korištenje fotografija i recepta u druge svrhe nije dopušteno bez odobrenja autora.
Alergeni
Priprema:
1.U veću posudu izvažemo 400 g bezglutenskog brašna, 50 g Farabella tapioke, 3 jušne žlice šećera i jedan suhi kvasac. Naribamo koricu limuna i naranče. Sve promiješamo kako bi se suhi sastojci sjedinili. Zatim dodamo 100 g rastopljenog maslaca, 300 ml toplog mlijeka, 3 jušne žlice vrhnja, 1 jaje i malo ruma. Ovo tijesto će biti nešto rjeđe i mekše pa ćemo koristiti mikser i to sa spiralnim nastavkom. Kad se svi sastojci sjedine, posudu prekrijemo čistom krpom i ostavimo na toplom 30-40 minuta kako bi se tijesto diglo.
2.Kad se tijesto digne, podijelimo ga na dvije manje kugle. Pince prebacimo na papir za pečenje te zarežemo nožem u obliku križa. Kako bi naša pinca bez glutena imala neodoljivu boju, premazat ćemo ju smjesom od žumanjka, šećera i malo vode. Nakon toga pince pustimo da se još kratko dignu.
3.Pečemo ih na temperaturi od 180 stupnjeva 35 do 45 minuta ovisno o jačini vaše pećnice. Mi smo u ovom slučaju radili dvije manje pince ali vi možete i jednu veću. Kako bi dodatno obogatili okus pince bez glutena, dodajte svoje omiljeno suho voće.
Sastojci:
400 g bezglutenskog brašna (po potrebi dodati još brašna)
50 g tapioke
100 g maslaca (rastopljenog)
malo ruma
korica naranče i limuna (naribati količina po želji)