Pita bez glutena od jabuka je odličan i jednostavan recept koji će vas sigurno oduševiti. Potrebno je samo nekoliko sastojaka za ovu mirisnu i ukusnu rapsodiju. Pite su vječni klasik, ali i pomalo nepravedno zaboravljene. Donosimo Vam povjereno isprobani recept za prhko tijesto s bezglutenskim brašnom, a Vi po želji dodajte nadjev od voća koji vi najviše volite.
“Pita bez glutena se priprema na identičan način kao i “normalne” pite odnosno kao i svako prhko tijesto. Baza je jednaka: brašno, maslac i jaja, a Vi po želji možete dodavati još razne arome ili kombinacije brašna koje će vašu pitu učiniti posebnom. Mi smo se odlučili za kombinaciju jabuka i vanilije ?”
Možete ju posuti šećerom u prahu, a odlično paše i uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Nadamo se da će vam se svidjeti pita bez glutena od jabuka te da ćete isprobati recept i javiti nam dojmove ?
1.Maslac sobne temperature lagano umijesimo s brašnom i šećerom te dodamo jaja. Kada dobijemo kompaktno ali ne prečvrsto tijesto, podijelimo ga na 2 dijela. Prvi dio razvaljamo na debljinu po želji i prebacimo ga u kalup za pite . Drugu lopticu kao i kalup u kojem je tijesto stavimo u hladnjak da se maslac stisne. Dok se maslac u tijestu stisne, pripremimo nadjev.
2.Jabuke operemo, ogulimo, očistimo pa naribamo. Zasladimo po želji i dobro promiješamo. Ostavimo par minuta da puste suvišan sok te ih procejdimo i dodamo malo cimeta.
3.Kad nam se tijesto stislo, izvadimo ga iz hladnjaka i stavimo nadjev na donju goru. Drugu polovicu tijesta naribamo na ribež preko nadjeva ili razvaljamo te režemo u trakice i slažemo po piti. Mi smo se u ovom slučaju odlučili naribati tijesto po vrhu.
4.Pitu stavljamo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva te pečemo 40-50 min, ovisno o vašoj pećnici. Kada pita dobije lijepu zlatnu boju izvadimo ju iz pećnice i pričekamo da se ohladi.