fbpx
Podijeli recept

Pita bez glutena s jabukama

Pita bez glutena od jabuka je odličan i jednostavan recept koji će vas sigurno oduševiti.  Potrebno je samo nekoliko sastojaka za ovu mirisnu i ukusnu rapsodiju. Pite su vječni klasik, ali i pomalo nepravedno zaboravljene. Donosimo Vam povjereno isprobani recept za prhko tijesto s bezglutenskim brašnom, a Vi po želji dodajte nadjev od voća koji vi najviše volite.

“Pita bez glutena se priprema na identičan način kao i “normalne” pite odnosno kao i svako prhko tijesto. Baza je jednaka: brašno, maslac i jaja, a Vi po želji možete dodavati još razne arome ili kombinacije brašna koje će vašu pitu učiniti posebnom. Mi smo se odlučili za kombinaciju jabuka i vanilije ?”

Možete ju posuti šećerom u prahu, a odlično paše i uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Nadamo se da će vam se svidjeti pita bez glutena od jabuka te da ćete isprobati recept i javiti nam dojmove ?

Autor recepta: Bezglutenska radost

Alergeni

    Priprema:

    • 1.Maslac sobne temperature lagano umijesimo s brašnom i šećerom te dodamo jaja. Kada dobijemo kompaktno ali ne prečvrsto tijesto, podijelimo ga na 2 dijela. Prvi dio razvaljamo na debljinu po želji i prebacimo  ga u kalup za pite . Drugu lopticu kao i kalup u kojem je tijesto stavimo u hladnjak da se maslac stisne. Dok se maslac u tijestu stisne, pripremimo nadjev.
    • 2.Jabuke operemo, ogulimo, očistimo pa naribamo. Zasladimo po želji i dobro promiješamo. Ostavimo par minuta da puste suvišan sok te ih procejdimo  i dodamo malo cimeta.
    • 3.Kad nam se tijesto stislo, izvadimo ga iz hladnjaka i stavimo nadjev na donju goru. Drugu polovicu tijesta naribamo na ribež preko nadjeva ili razvaljamo te režemo u trakice i slažemo po piti. Mi smo se u ovom slučaju odlučili naribati tijesto po vrhu.
    • 4.Pitu stavljamo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva te pečemo 40-50 min, ovisno o vašoj pećnici.  Kada pita dobije lijepu zlatnu boju izvadimo ju iz pećnice i pričekamo da se ohladi.

    Sastojci:

    • 240 g Farabella brašna za kolače
    • 90 g maslaca
    • 2 jaja
    • Šećer u prahu po želji
    • Par kapi ekstrakta vanilije

    Nadjev:

    • 1 kg naribanih jabuka
    • Šećer po želji
    • Malo cimeta