fbpx
Podijeli recept

Pizza od heljdinog brašna bez glutena

Pizza od heljdinog brašna za sve one koji vole isprobavati nove kombinacije. Brašno od heljde će nutritivno obogatiti tijesto, a i okus će biti zanimljiviji. Ako još niste uvrstili heljdu u svoju prehranu, sad je pravo vrijeme. Ovaj recept može biti izvrstan početak za to jer heljda neće prevladati okusom, a opet doprinijeti će boljem i ukusnijem tijestu.

 

ZANIMLJIVOSTI O HELJDI:

  • lako probavljiva namirnica
  • konzumacija heljde ne podiže razinu šećera u krvi što ju čini idealnom za dijabetičare i sve osobe koje moraju paziti na unos glukoze
  • bogata je dijetalnim vlaknima
  • sadrži osam aminokiselina i bogata je flavonoidima
  • smanjuje visok tlak, održava zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjuje kolesterol te rizik od raka

Pizzu od heljdinog brašna možete pripremati za razne prigode i u bezbroj kombinacija nadjeva.

 

Autor recepta i fotografije: Bezglutenska radost

 

 

Alergeni

    Priprema:

    • 1.U veću posudu stavite 330 g univerzalnog brašna, 80 g brašna od heljde, 2 čajne žličice suhog kvasca i soli po želji. 250 ml tople-mlake vode polako dodajte u brašno koristeći spiralni nastavak na mikseru. Miksajte dok se sastojci ne sjedine.
    • 2.Kad se formira tijesto, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu i premijesite. Tijesto razvaljajte na željenu debljinu i oblikujte ga ovisno o vrsti kalupa u kojem ćete peći pizzu. Tijesto prebacite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje.
    • 3.Nadjev stavljate po želji, mi smo stavili umak od rajčice, šunku, sir, narezanu svježu rajčicu, masline i na kraju origano Pizza od heljdinog brašna se peče 20 do 25 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
    • 4.DODATNI SAVJETI ZA PRIPREMU TIJESTA ZA PIZZU:
    • 5.U ovom receptu nije potrebno dizanje tijesta. To omogućuje bržu pripremu, a tijesto je jednako ukusno.
    • 6.Pazite da Vam voda ne bude prevruća ali ni prehladna.
    • 7.Ukoliko ste tijesto razvaljali šire od kalupa, jednostavno rubove napunite sirom i preklopite. Ako niste vješti s valjkom, tijesto prebacite u kalup i rukom oblikujte po kalupu za pečenje.

    Sastojci:

    • 330 g univerzalnog brašna bez glutena (Aleksandrija)
    • 80 g brašna od heljde bez glutena (Aleksandrija)
    • 2 čajne žličice suhog kvasca
    • 250 ml tople vode
    • sol po želji

    Nadjev:

    • Šunka, sir, umak od rajčice, svježe rajčice, masline i origano.  Količine za nadjev nismo pisali jer ovise o veličini kalupa u kojem planirate peći pizzu.