prirodni proizvod, bogat topivim vlaknima, bez masnoće, dodatka šećera, ugljikohidrata, škroba, bjelančevina, glutena i soje
proizvod, koji ima samo 7 kcal (30 kJ) na 100 grama
100% biljnog izvora
bez boje i bez dominantnog ukusa, što je čini prikladnom za razne kombinacije ukusa
brzo kuhajuća tjestenina dostupna u različitim oblicima
primjerene za vegetarijance i vegane
Shirataki tjestenina najčešće se koristi u azijskoj kuhinji, a posebice u Japanu. Zbog svoje niskokaloričnosti odlična su zamjena za nama već poznate namirnice, poput obične tjestenine ili riže.
Glavni sastojak Shirataki hrane je Glucomannan, vlakno topivo u vodi, koji ne sadrži šećer, mast ili škrob. Stoga takva vlakna imaju vrlo važnu ulogu u prevenciji raznih bolesti, održavanju vitkosti te očuvanju zdravlja i zdravog života čovjeka. Studije su pokazale, da vlakna koje proizvod sadrži, imaju pozitivan fiziološki učinak na organizam, jer usporavaju probavni proces i kao kod svake dijete, pomažu da dulje zadržite osjećaj sitosti.
Topiva vlakna u Shirataki proizvodima upijaju vodu u crijevima čovjeka, pomažu regulirati razinu šećera u krvi i tako se zbog manjeg unosa ugljikohidrata, masnoće i škroba lakše nadzire neželjena tjelesna težina.
1.Shirataki tjesteninu ocijedimo, dobro isperemo tekućom vodom i kuhamo 1-3 minute u kipućoj vodi. Nakon kuhanja tjesteninu potpuno osušimo tako da ju stavimo u kuhinjsku krpu, ili ju pečemo oko 2 minute u tavi bez ulja da voda ispari. Dok voda ne ispari vrlo je važno da tjesteninu cijelo vrijeme miješamo. Ovaj korak će Shirataki rezance malo omekšati i pomoći da se bolje integriraju s umakom i da poprime okus. Nakon toga pustimo rezance da se ohlade.
2.Na maslinovom ulju popržimo češnjak. U tavu stavimo gljive i peršin te sve zajedno pirjamo.
3.Dodamo Shirataki tjesteninu i kuhamo još 3 minute. Uz kuhanje miješamo da tjestenina preuzme okus umaka. Dodamo još sol, papar. Na kraju pospemo parmezanom.