Štapići bez glutena sa sjemenkama na malo drugačiji način.Kako bi poboljšali okus i teksturu svima poznatih ali ponekad i pomalo jednostavnih štapića, ubacili smo sjemenke koje najviše volimo i koristimo, kao i začine kojima ne možemo odoljeti.
Ovi “homemade” štapići bez glutena nisu klasični tanki štapići, ali su svojim okusom i hrskavošću najsličniji pa su tako u našim obiteljima dobili naziv- štapići.
Volimo ih grickati u svim prilikama i idealni su za svaki dan jer mogu dugo stajati. Mi vam predlažemo kombinaciju sjemenki i začina, ali Vi slobodno dajte mašti na volju pa dodajte sastojke koje Vi volite. Budite kreativni i kod oblikovanja, možete ih formirati u štapiće kao mi, ali možete i u perece. Uključite i ukućane u izradu i radite razne oblike te kreirajte nove okuse dodavanjem začina. Ako niste ljubitelj maslinovog ulja, koristite obično ili čak bučino ulje. Bučino ulje će dati posebnu aromu kao i boju.
1.U veću zdjelu dodajte sva brašna sa sjemenkama i začinima te promiješajte. Zatim dodajte kvasac, ulje i krem sir.
2.Pripremite toplu vodu koju postepeno dodajte i miješajte koristeći mikser sa spiralnim nastavkom. Kad se tijesto sjedini, ostavite ga na toplom oko 30 minuta da se digne.
3.Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu koju ste prije pobrašnili i kratko premijesite tijesto.
4.Oblikujte štapiće u željeni oblik, premažite maslinovim uljem i pospite po želji sjemenkama.
5.Pustite još kratko štapiće da se dignu i zatim ih stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20 do 30 minuta.
Sastojci:
300 g Premium Univerzal Mix za kruh i peciva + 50 g za brašniti podlogu
150 g Premium tamno brašno od heljde i prosa
150 g krem sira
2 čajne žlicice soli
50 ml maslinovog ulja
200 ml tople vode
1 vrećica suhog kvasca
30 g mješavine sjemenki (suncokret, lan, sezam)
začinsko bilje po želji (origano, bosiljak, ružmarin)