fbpx
Podijeli recept

Štapići bez glutena sa sjemenkama

Štapići bez glutena sa sjemenkama na malo drugačiji način.Kako bi poboljšali okus i teksturu svima poznatih ali ponekad i pomalo jednostavnih štapića, ubacili smo sjemenke koje najviše volimo i koristimo, kao i začine kojima ne možemo odoljeti.

Ovi “homemade” štapići bez glutena nisu klasični tanki štapići, ali su svojim okusom i hrskavošću najsličniji pa su tako u našim obiteljima dobili naziv- štapići.

Volimo ih grickati u svim prilikama i idealni su za svaki dan jer mogu dugo stajati. Mi vam predlažemo kombinaciju sjemenki i začina, ali Vi slobodno dajte mašti na volju pa dodajte sastojke koje Vi volite. Budite kreativni i kod oblikovanja, možete ih formirati u štapiće kao mi, ali možete i u perece. Uključite i ukućane u izradu i radite razne oblike te kreirajte nove okuse dodavanjem začina. Ako niste ljubitelj maslinovog ulja, koristite obično ili čak bučino ulje. Bučino ulje će dati posebnu aromu kao i boju.

Više recepata potražite na: recepti

Autor recepta i fotografije: Bezglutenska radost

Alergeni

Priprema:

  • 1.U veću zdjelu dodajte sva brašna sa sjemenkama i začinima te promiješajte. Zatim dodajte kvasac, ulje i krem sir.
  • 2.Pripremite toplu vodu koju postepeno dodajte i miješajte koristeći mikser sa spiralnim nastavkom. Kad se tijesto sjedini, ostavite ga na toplom oko 30 minuta da se digne.
  • 3.Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu koju ste prije pobrašnili i kratko premijesite tijesto.
  • 4.Oblikujte štapiće u željeni oblik, premažite maslinovim uljem i pospite po želji sjemenkama.
  • 5.Pustite još kratko štapiće da se dignu i zatim ih stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20 do 30 minuta.

Sastojci:

  • 300 g Premium Univerzal Mix za kruh i peciva + 50 g za brašniti podlogu
  • 150 g Premium tamno brašno od heljde i prosa
  • 150 g krem sira
  • 2 čajne žlicice soli
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 200 ml tople vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 30 g mješavine sjemenki (suncokret, lan, sezam)
  • začinsko bilje po želji (origano, bosiljak, ružmarin)