Podijeli recept

Šunka u kruhu bez glutena

Šunka u kruhu bez glutena tradicionalno se priprema za Uskrs diljem Hrvatske. Uz pisanice, mladi luk i ostale delicije, sigurni smo da će šunka u kruhu bez glutena zauzimati posebno mjesto na vašem blagdanskom stolu.  Hrskava zlatna korica, a unutra sočno tijesto koje je primilo aromu šunke. Baš takav recept Vam donosimo.

 Dobar tek i sretan Uskrs želi Vam GlutenBio.

Autor recepta: Bezglutenska radost

 

Priprema:

  • 1.U veću posudu dodati 500 g brašna mix b i 60 g kukuruznog brašna te promiješati. U brašnu napraviti dvije rupice, jednu za 1 vrećicu suhog kvasca i drugu za 1 čajnu žličicu soli. Kako bi što lakše izradili tijesto, koristite mikser sa spiralnim nastavkom. Pripremite 500 ml tople vode u koju možete dodati odmah 70 ml ulja. Postepeno dodajte vodu i ulje skroz miksajući. Kad se tijesto sjedini, ostavite ga da se diže na toplom oko 30 minuta.
  • 2.Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu od približno 2 cm. Dužinu i širinu tijesta prilagodite veličini šunke. Kad ste tijesto razvaljali, šunku stavite na tijesto i preklopite te zatvorite. Ako želite, ostavite si malo tijesta za dekoraciju po želji. Prije pečenja tijesto izbodite čačkalicom na nekoliko mjesta kako bi para mogla izlaziti van.
  • 3.Kako bi kruh imao lijepu boju, premažite ga jednim žutanjkom s malo vode.  Šunku u kruhu bez glutena pecite na oko 170 stupnjeva 40 do 50 minuta. Prije posluživanja je potrebno pustiti šunku da se malo "odmori" i prohladi. Na taj način će kruh ostati sočan, a šunka će se lijepše rezati.

Sastojci:

  • 500 g brašna za kruh i pizzu- Farabella
  • 60 g kukuruznog brašna- Farabella
  • 1 suhi kvasac
  • 1 čajna žličica soli
  • 500 ml tople vode
  • 70 ml ulja
  • 1 šunka od 400 g