Šunka u kruhu bez glutena tradicionalno se priprema za Uskrs diljem Hrvatske. Uz pisanice, mladi luk i ostale delicije, sigurni smo da će šunka u kruhu bez glutena zauzimati posebno mjesto na vašem blagdanskom stolu. Hrskava zlatna korica, a unutra sočno tijesto koje je primilo aromu šunke. Baš takav recept Vam donosimo.
1.U veću posudu dodati 500 g brašna mix b i 60 g kukuruznog brašna te promiješati. U brašnu napraviti dvije rupice, jednu za 1 vrećicu suhog kvasca i drugu za 1 čajnu žličicu soli. Kako bi što lakše izradili tijesto, koristite mikser sa spiralnim nastavkom. Pripremite 500 ml tople vode u koju možete dodati odmah 70 ml ulja. Postepeno dodajte vodu i ulje skroz miksajući. Kad se tijesto sjedini, ostavite ga da se diže na toplom oko 30 minuta.
2.Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu od približno 2 cm. Dužinu i širinu tijesta prilagodite veličini šunke. Kad ste tijesto razvaljali, šunku stavite na tijesto i preklopite te zatvorite. Ako želite, ostavite si malo tijesta za dekoraciju po želji. Prije pečenja tijesto izbodite čačkalicom na nekoliko mjesta kako bi para mogla izlaziti van.
3.Kako bi kruh imao lijepu boju, premažite ga jednim žutanjkom s malo vode. Šunku u kruhu bez glutena pecite na oko 170 stupnjeva 40 do 50 minuta. Prije posluživanja je potrebno pustiti šunku da se malo "odmori" i prohladi. Na taj način će kruh ostati sočan, a šunka će se lijepše rezati.