Podijeli recept

Voćna pita bez glutena

Voćna pita bez glutena je savršen ljetni osvježavajući desert koji će svi obožavati.

U ovom receput Vam donosimo recept za savršeno prhko tijesto za razne slastice ali i ukusnu kremu u koju ćemo dodati maline.

Kao što joj i ime govori, voćna pita bez glutena je obogaćena voćem. Mi smo koristili maline, Vi možete dodati bilo koje drugo svoje omiljeno voće.

Autor recepta: Adrijana Bručić sa bloga Bezglutenska radost.

Autor fotografije: GlutenBio

Alergeni

    Priprema:

    • 1.U posudu stavite 90g omekšalog maslaca te mu dodajte šećer i 200g Farabella brašna za kolače. Rukama promiješajte maslac, brašno i šećer i zatim dodajte 40g mljevenih lješnjaka. U smjesu dodajte 2 jaja i ekstrakta vanilije po želji te umijesite tijesto. Kalup premažite s malo maslaca i pospite brašnom. Tijesto možete razvaljati i prebaciti u kalup ili jednostavno ravnomjerno ga utisnite u kalup.
    • 2.Kalup s tijestom prebacite kratko u hladnjak na oko 10 minuta kako bi se maslac stisnuo. Koru pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, 30 do 35 minuta ovisno o jačini vaše pećnice. Dok nam se kora peče možemo pripremiti kremu.
    • 3.500g mascarpone sira miksamo sa 60g šećera i ekstraktom limuna, naranče te par kapi ekstrakta od vanilije. U posebnoj posudi izmiksamo vrhnje za šlag i prebacimo ga u posudu s mascarpone sirom. Na kraju dodamo želatinu te sve još jednom dobro izmiksamo. Kad se krema sjedini, polako dodamo maline i lagano promiješamo. Ako želite, ostavite nekoliko malina za dekoraciju.
    • 4.Nakon što se kora ispeče bitno je da se dobro ohladi prije stavljanja kreme. Na ohlađenu koru stavljamo kremu u sredinu te ju razmažemo tako da prekrijemo cijelu pitu. Vaša voćna pita bez glutena je gotova, ali ju prije konzumiranja još svakako malo ohladite.

    Sastojci za koru:

    • 200g Farabella brašna za kolače
    • 40 g mljevenih lješnjaka
    • 90 g maslaca
    • 2 jaja
    • šećer u prahu (po želji količina)
    • malo vanilije ekstrakta (po želji)

    Sastojci za kremu:

    • 500 g mascarpone sira
    • 250 ml vrhnja za šlag
    • ekstrakta od limuna,naranče i par kapi vanilije ekstrakta (po želji)
    • 60 g šećera
    • 1 vrećica želatine u prahu
    • 200g svježih malina