Zlevka bez glutena još je jedno jednostavno, ali prije svega brzo jelo za pripremu. Dovoljno Vam je svega nekoliko sastojaka i uz malo mašte i kreativnosti ovaj recept možete izmijeniti na puno načina. Mi smo koristili blitvu, a Vi možete bilo koje sezonsko povrće koje volite.
Zlevka, zljevanka ili izljevača, puno je naziva za ovo tradicionalno jelo, a svima je zajedničko da je iznimno brzo i jednostavno za pripremu. Priprema se u sjevernim dijelovima Hrvatske, ali moramo priznati da smo ju s velikim zadovoljstvom prihvatili i diljem ostatka naše zemlje. Najčešće se radi sa sirom, ali i s blitvom, špinatom, tikvicama ili u slatkoj verziji sa sirom. Na Vama je da isprobavate i javite nam koja kombinacija Vam je najdraža.
Alergeni
Priprema:
1.Blitvu očistite od debljih peteljki i kratko ju kuhajte u vrućoj posoljenoj vodi ili još bolje na pari. Kad blitva omekša, ocijedite ju od viška vode i usitnite. Najlakši način je da ju stavite na dasku i izrežete nožem na manje komade, ali opet ne na presitne komade. U ovom slučaju izbjegavajte blender jer će blitva postati kašasta, a to nam nije potrebno.
2.U veću posudu dodajte 250 g svježeg sira, 1 jogurt u čaši te 3 jaja. Koristeći mikser sve dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim postepeno dodajte 100 g brašna bez glutena za kruh i pizzu i 60 g deklariranog kukuruznog brašna bez glutena. Miješajte dok se sve ne sjedini te pripazite da ne bude grudica od brašna. Na kraju dodajte blitvu i smjesu začinite sa soli ili po želji dodajte još neke začine kao npr. češnjak.
3.Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Mi smo koristili kalup promjera 26 cm. Zlevku bez glutena pecite na temperaturi od 180 stupnjeva 30 do 35 minuta.