Recept za domaći kruh bez glutena potreban je svima koji su na bezglutenskoj prehrani, upravo zato Vam donosimo provjeren i jednostavan recept.
Uz samo nekoliko sastojaka dobiti ćete klasičan bijeli kruh koji je najsličniji onome glutenskome. Po želji možete dodati sjemenke i tako obogatiti kruh.
Savjeti za domaći kruh bez glutena
Prije nego se odlučite na izradu bezglutenskog kruha, svakako pročitajte nekoliko naših općenitih savjeta oko pripreme dizanog tijesta bez glutena:
Prije nego što krenete peći domaći kruh bez glutena, pripazite da svi sastojci budu sobne temperature. To je izuzetno važno kako bi se kvasac mogao aktivirati i kruh lijepo dići.
Brašno bez glutena u kombinaciji s tekućinom postaje jako ljepljivo i teško za izradu rukama, zato koristite mikser sa spiralnim nastavkom. Tako ćete puno lakše i brže izraditi tijesto, a ruke će Vam ostati čiste.
Tijesto bez glutena je u većini slučajeva rjeđe nego glutensko, to često zna zbuniti ljude i na svoju ruku dodaju još brašna kako bi bilo što sličnije glutenskom. To nije ispravno, uvijek se pridržavajte recepta i nemojte dodavati više brašna, osim ako nije tako navedeno. Dodavanjem brašna tijesto nakon pečenja postane tvrdo i ne bude tako ukusno.
Pripazite na vrijeme tretiranja tijesta, odnosno nema potrebe za dugim miješanjem kao u slučaju kod glutenskog.
Kad se domaći kruh bez glutena ispeče, zamotajte ga u krpu i tako čuvajte. Ako želite mekšu koricu, onda slobodno navlažite krpu i zamotajte kruh.
Kruh možete čuvati i tako da ga narežete i spremite u zamrzivač te po potrebi izvadite van i ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi.
Ako imate problema s izradom dizanog tijesta bez glutena, pozivamo Vas na naše radionice na kojima možete naučiti samostalno pripremati razne slane i slatke delicije u bezglutenskim verzijama. Više informacija o budućim radionicama možete pronaći na našoj Facebook stranici.