Podijeli recept

Domaći kruh bez glutena

Recept za domaći kruh bez glutena potreban je svima koji su na bezglutenskoj prehrani, upravo zato Vam donosimo provjeren i jednostavan recept.

Uz samo nekoliko sastojaka dobiti ćete klasičan bijeli kruh koji je najsličniji onome glutenskome. Po želji možete dodati sjemenke i tako obogatiti kruh.

Savjeti za domaći kruh bez glutena

Prije nego se odlučite na izradu bezglutenskog kruha, svakako pročitajte nekoliko naših općenitih savjeta oko pripreme dizanog tijesta bez glutena:

  1. Prije nego što krenete peći domaći kruh bez glutena, pripazite da svi sastojci budu sobne temperature. To je izuzetno važno kako bi se kvasac mogao aktivirati i kruh lijepo dići.
  2. Brašno bez glutena u kombinaciji s tekućinom postaje jako ljepljivo i teško za izradu rukama, zato koristite mikser sa spiralnim nastavkom. Tako ćete puno lakše i brže izraditi tijesto, a ruke će Vam ostati čiste.
  3. Tijesto bez glutena je u većini slučajeva rjeđe nego glutensko, to često zna zbuniti ljude i na svoju ruku dodaju još brašna kako bi bilo što sličnije glutenskom. To nije ispravno, uvijek se pridržavajte recepta i nemojte dodavati više brašna, osim ako nije tako navedeno. Dodavanjem brašna tijesto nakon pečenja postane tvrdo i ne bude tako ukusno.
  4. Pripazite na vrijeme tretiranja tijesta, odnosno nema potrebe za dugim miješanjem kao u slučaju kod glutenskog.
  5. Kad se domaći kruh bez glutena ispeče, zamotajte ga u krpu i tako čuvajte. Ako želite mekšu koricu, onda slobodno navlažite krpu i zamotajte kruh.
  6. Kruh možete čuvati i tako da ga narežete i spremite u zamrzivač te po potrebi izvadite van i ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi.

Više savjeta o pripremi bezglutenskog dizanog tijesta potražite ovdje: 5 savjeta za savršeno dizano tijesto

Ako imate problema s izradom dizanog tijesta bez glutena, pozivamo Vas na naše radionice na kojima možete naučiti samostalno pripremati razne slane i slatke delicije u bezglutenskim verzijama. Više informacija o budućim radionicama možete pronaći na našoj Facebook stranici.

Autor recepta i fotografije: Bezglutenska radost

 

 

 

 

Priprema:

  • 1.Od navedenih sastojka zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta
  • 2.Tijesto je mekše zato miješajte mikserom, lakše je za izradu kruha.
  • 3.Premažite kruh maslinovim uljem, bučinim uljem te za još ukusniju koricu pospite s kukuruznim brašnom pomiješanim s rižinim brašnom prije pečenja.
  • 4.Peći na 190 stupnjeva 35-40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).

Sastojci:

  • 350 g MIX B brašna Schar
  • 300 ml tople vode
  • 60 ml maslinovog ulja ili običnog
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 čajna žlica soli