fbpx
Podijeli recept

Zobena kaša bez glutena

Zobena kaša bez glutena idealan je obrok za doručak jer na brz i kreativan način možete napraviti ukusno i zdravo jelo koje će vas držati sitima do sljedećeg obroka.

Često dobijemo upite što jesti za doručak. Većina nas nažalost doručak preskoči zbog manjka vremena ali i obaveza koje svako jutro donosi. Rijetko kad imamo vremena pripremati zahtjevnije recepte na koje gubimo dosta vremena, pa onda na kraju i sjesti i to pojesti.

Preskakanje doručka nije nikako dobro za naš organizam, o tome smo već pisali u članku “Što jesti za doručak“.

Naš savjet je da ako nemate vremena ujutro, pripremite doručak večer prije. Tako ćete ujutro imati spreman obrok koji možete odmah ujutro pojesti ili ga pak ponijeti na posao.

Zob obiluje važnim mineralima. Zobena kaša sadrži tiamin, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen i željezo. Oni osnažuju organizam i jačaju vaš imunitet. Tako zobena kaša pomaže cjelokupnoj zaštiti vašeg zdravlja, ali djeluje i na sprječavanje nekih specifičnih oboljenja.

Zob sadrži topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna pomažu snižavanju kolesterola i stabilizaciji razine glukoze u krvi. S druge strane, netopljiva vlakna pokreću probavu, sprječavaju zatvor i poboljšavaju opće zdravlje crijeva. Vrlo jednostavan i ukusan način da obradujete svoje srce i crijeva.

 

Autor teksta: GlutenBio
Izvori: https://www.krenizdravo.rtl.hr
Autor recepta i fotografije: Ema Srdelić

Zobena kaša sadrži

  • tiamin 1g
  • magnezij 1g
  • fosfor 1g
  • cink 1g
  • mangan 1g
  • selen 1g
  • željezo 1g

Priprema kaše:

  • 1.Za početak chiu stavite u vodu tako da nabubre.
  • 2.Zagrijati pola litre vode, skoro do vrenja. Dodati 8-10 žlica zobenih pahuljica bez glutena i miješati par minuta, po potrebi dodati još vode. Zatim dodatu chiu koja je nabubrila, sladilo po želji i sirovi kakao. Kratko još promiješati i prebaciti u tanjur ili zdjelice. Na kraju, nasjeckati indijske oraščiće i posuti po kaši.
  • 3.Zobene kaše su vrlo jednostavne i zahvalne za pripremu te prilikom svake pripreme možete izraziti svoju kreativnost i dodati neki novi sastojak ili kombinaciju. Dodajte sezonsko voće, cimet, sušeno voće, sjemenke. Upotrebite biljno mlijeko za još posebniji okus. Zobene kaše nisu zamišljene samo za doručak, iako se tad najviše konzumiraju. Napravite si i toplu zobenu kašu za večeru ili kao ukusan međuobrok.

Potrebni sastojci:

  • oko pola litre vode
  • 8-10 žlica zobenih pahuljica (deklarirane bez glutena)
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žlicica sirovog kakaa
  • sladilo po želji
  • nekoliko nasjeckanih indijskih oraščića